Påsken

PÅSKETID

EN SLUTNING SOM BLIVER TIL EN BEGYNDELSE

Samlet af: Maria Bræstrup Aaskov
Kommunikationsmedarbejder

Sirligt klippede gækkebreve og karse der gror i vindueskarmen…
Det er påske, og mange af vore traditioner vidner langt fra om det drama påsken var – hvor Jesus blev forrådt, taget til fange og dømt til døden på et kors. Måske er det fordi det ender godt – Jesus overvandt døden og lever. Det fejrer vi i påsketiden!

– Lav dit eget

Skærtorsdagsmåltid

Lammekølle

Udbenet, beregn 200g lammekød per gæst. Kødet skæres i mindres stykker  og lægges i marinade i 24 timer.

Marinaden består af: 

  • 2-3 spsk. sennep, 
  • 2-3 spsk. ingefær, 
  • 250 ml honning eller brun farin
  • 250 ml æble eddike, 
  • 2 store løg 
  • 1 spsk. timian, 
  • 250 ml oliven olie

Mængden af marinaden skal dække kødet. Har man meget kød, skal der laves tilsvarende mere marinade. Steges i ovn ved 200ºC i ca. en time. Kødet skal være gennemstegt.

Æg

Kog æg i saltet vand, beregn et æg per gæst – lad gæsterne pille æggene selv.

Charoset

  • 1 æble
  • 1 pære
  • 250 ml. nødder valnødder eller mandler
  • 125 ml. rosiner
  • 125 ml. saft (en stærk blanding)
  • 1/4 tsk. Kanel
  • 1/4 tsk. Muskatnød 
  • man meget kød, skal der laves tilsvarende mere marinade 

Bitre urter

  • Peberrod
  • Radiser i tynde skiver
  • Persille
  • Knoldselleri i grove stave
  • Man kan også supplerer
  • op med gulerodsstave.
  • Det hele anrettes på et fad.

Nadverbrød – bagt med kærlighed

  • 2 dl mel (gerne grahamsmel)
  • 2 tsk bagepulver 
  • 1/2 tsk salt
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk honning
  • 2 spsk mælk
  • 2 spsk vand

Fremgangsmåde

Bland de tørre ingredienser. Bland de våde ingredienser
(honning kan evt varmes lidt for at blødgøre)
Hæld det våde i det tørre – men forsigtigt, det er ikke sikkert, alt det våde skal bruges!
Dejen skal være blød og smidig.
Form dejen til et rundt brød ca 1/2 cm tykt – ca 30 cm i diameter.
Før brødet sættes i ovnen, tegner man et kors i det – det gør det lettere at bryde.
Bages på bagepapir ved 150 C. i ca 10 – 15 min.
Brødet kan fryses.
Kommentar af Charlotte Thaarup:
Opskriften er fra “Holy Spirit” klosteret i Georgia, USA, hvor min søster Birgitte har fået det af en munk, som skriver: “Jeg foreslår, at den som bager nadverbrødet er i mildt og godt humør. Tag dig god tid. Skynd dig langsomt. Smil og bag med kærlighed.

Husk: Herren er nær og iagttager, at du forbereder det brød, som han vil forvandle til sin krop. 
Tal med Gud, i det mindste i dit hjerte. Tak Herren for at dit kreative arbejde kan bruges af ham.”

Bag eventuelt nadverbrødet forude for en af påskens online gudstjenester, hvor nadveren indstiftes, og du derhjemme kan spise brød og drikke saft eller vin, og derved være sammen hver for sig.