FASTETID – Klima faste 2025
Nu begynder fastetiden. Hvem er med på at tage 40 dage for klimaet?
Følg med her på siden. Her finder du en daglig andagt med en opmuntring til action – skrevet af forskellige metodister til dig. Nogle actions er nemme og lige til at gå til. Andre kræver lidt eftertanke og øvelse og er ikke lige overstået på en og samme dag.
Tilmeld dig Facebookgruppen ”Klimafaste 2025”, så får du et mærke til spejderuniformen, skoletasken eller coveret på mobilen og mærker støtte fra andre deltagere.
Lad os hjælpe hinanden med at være klimakloge og sammen reflektere over, hvordan vi gør verden til et bedre sted ved at overveje vores kristne værdier og handle på dem. Selv små ændringer i hverdagen kan gøre en stor forskel. På 40 dage har du en enestående mulighed for at ændre dine vaner og gøre op med det massive overforbrug, som skader Guds smukke skaberværk. På 40 dage kan du og jeg få tid til at tænke over hvordan vi kan leve i bedre overensstemmelse med Guds vision for verden. Lad os se indad, men også løfte blikket og se udad. Lad os heppe på hinanden og vise næstekærlighed, når det gælder om at skære ned på unødvendige indkøb, fornøjelser, mad og luksus.
OBS! SØNDAGE tælles ikke med de 40 dage, da enhver søndag er en fejring af opstandelsesdagen! Så det er helt med vilje søndagene hoppes over i de følgende dage og tekster!
Dag 1 – onsdag den 5. marts 2025
” Giv ikke agt på fortiden, nu skaber jeg nyt, nu spirer det frem, ved I det ikke?” Esajas 43: 18-19
Den grønne omstilling er i gang. Flere og flere, især unge, tager ansvar for at omlægge deres livsstil til en mere bæredygtig og klimavenlig måde at være i verden på. Vi har lært af spejderbevægelsen, at vi altid bør være optaget af at aflevere jordkloden lidt bedre, end vi modtog den, vi da kom. Alligevel kan vi godt blive enige om, at det går for langsomt, hvis vi skal afværge de værste klimakatastrofer. Ekstreme vejrforhold, økosystemers sammenbrud, mangel på rent vand og fødevarer og millioner af klimaflygtninge er nogle af de alvorlige konsekvenser af den nuværende klimabelastning. Man kan hurtigt blive ramt af klimaangst og føle sig fuldstændig handlingslammet, selvom man samtidig føler nød for at gøre noget. Derfor har vi brug for at støtte hinanden i et fællesskab med fokus på at gør en forskel. Vi har også brug for hinanden i et kristent fællesskab for at styrke troen og finde håb for fremtiden. Vi har en Gud, som ikke vil lade os sejle rundt i vores egen svinesti. Verden og vi er for dyrebare for ham og han er altid i gang med sit genoprettende arbejde i verden og naturen. Vi må åbne øjnene og sammen se, hvor Gud er i gang i verden. Vi har god grund til at se fremad og sammen tage skridt mod en grønnere hverdag.
Bøn: Evige Gud, du som aldrig møder os i fortidens tåger, men altid i nutidens klare lys, hos dig kan vi finde håb for fremtiden. Hjælp os med at skabe en grøn kirke og være med at sætte grønne klimaaftryk i verden.
Action: Inspirer en ven til at være med til klimafaste og meld jer ind i klimafastegruppen på Facebook. Du får et mærke til spejderuniformen, skoletasken eller coveret til mobilen.
Dag 2 – torsdag den 6. marts 2025
”Gud så alt, hvad han havde skabt, og han så hvor godt det var” 1. Mosebog 1:31
Guds intention med skabelsen er god. Ikke bare mennesket, men også vand, luft og vind, blomster og bier, biodynamikken og planetens kerneelementer er udtænkt og villet af Skaberen. Mennesket blev fra begyndelsen placeret i en paradisisk have med alverdens naturrigdomme omkring sig og behøvede ikke at mangle noget. Samtidig fik mennesket til opgave at passe på Skaberværket efter Guds anvisninger. Det er værd at huske på, at vi faktisk har et ansvar, når vi støder på noget i hverdagen, som kunne være bedre. Vi kan ikke kun skyde skylden for klimaforandringer på dårlige politiske aftaler, vi kan gøre noget selv og som forbrugere være med til at påvirke storpolitikken. Brug fastetiden til at overveje hvordan ”det gode” ser ud og hvornår ”det gode” som vi kan gøre udtrykker samhørighed med Guds ide for hele skabelsen og er medvirkende til at gøre verden til et bedre sted.
Bøn: Gode Gud, tak for livet, åndedrættet i lungerne og hjerteslaget i brystet. Vi beder for verden, som vi er en del af, at vi må formå at tage ansvaret på os og gøre det vi kan for at passe på naturen og værne om alt levende, som du har skabt.
Action: Læs Skabelsesberetningen og overvej hvad det vil sige for dig at leve i pagt med Gud og med naturen. Del gerne dine tanker i Klimafastegruppen
Dag 3 – fredag den 7. marts 2025
”Gud sagde: ”Der skal være lys!” Og der blev lys.” 1. Mos. 1,3
I den første skabelsesberetning (der findes to – måske endda 4 hvis vi tæller efter) læser vi, at det første Gud siger er, at der skal være lys. Gud vil, at skaberværket skal ses, og at lyset skal være en bærende del af det. I gamle dage byggede man hverdagens struktur op omkring solens dagsrytme i langt højere grad end vi gør i dag. Nogle gange kan vi gå alt for mange timer i kunstigt lys i stedet for at være i Guds lys – ikke kun solen men også det lys som skinner i dig og mig fordi vi er optaget af andre ting så som arbejde, deadlines, skærme og mails. Måske er de ikke så naturligt for os som vi har vænnet os til at det er?
Bøn: Lysets Gud. Skab i os lys, så vi kan se vores medmennesker, skaberværket og os selv. Lad os vandre i dit lys også når det er mørke.
Action: Gå en tur i dagens lyse timer, fx i din frokostpause.
Dag 4 – lørdag den 8. marts 2025
”Gud sagde: ”Jorden skal grønnes: Planter, der sætter frø, og alle slags frugttræer, der bærer frugt med kerne, skal være på jorden.” 1. Mos. 1,11
Jeg oplevede engang en kvinde skælde en ung medarbejder i Rema 1000 ud, fordi der ikke var jordbær i butikken. Det foregik i januar måned, det var tæt på Ruslands invasion af Ukraine og der var fødevarekrise i hele Europa. Jeg oplevede min egen forargelse over kvindens reaktion. Vi er blevet så utroligt vant til at have alting i supermarkedet altid i så høj en grad, at vi glemmer, hvad der er normalt at ha’ til rådighed af frugt og grønt i januar.
Bøn: Skabende Gud. Velsign vore afgrøder. Lær os at være nysgerrige på din natur og dit skaberværk. Må vi opleve fornyet tiltrækning til din natur.
Action: Sæt dig ind i hvilke grøntsager og frugter der er i sæson og vokser eller høstes netop nu. Måske kan du inddrage nogle af dem i din madlavning denne uge?
Dag 5 – mandag den 10. marts 2025
“Gud sagde: ”Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os!” 1. Mos. 1,26a
Gud viser os i teksten her, at Gud skaber i flertal ”lad os” og at mennesket ikke er skabt til at være alene, men til at være flere sammen. Guds væsen og skabelse er fællesskab. At vi er skabt i Guds billede, betyder ikke bare, at vi ligner Gud, men at Gud også rummer alle menneskers ansigter. Når der kommer afstand imellem mennesker, er det måske fordi vi glemmer AT vi alle sammen er nødvendige i Guds mission i verden.
Bøn: Hej Jesus. Jeg har det svært med, ja du ved jo godt hvem. Kan du ikke lære mig hvordan jeg skal tale med vedkommende? Vis mig det. Lær mig at elske ligesom du gør.
Action: Copy/paste nogle google billeder af mennesker, du ikke bryder dig om og lav en collage i en wordfil. Brug 5 min på at bede for personerne og forestil dig, at Jesus vasker deres fødder. Læg mærke til om du tænker anderledes om dine fjendebilleder bagefter. Du behøver ikke kunne lide deres handlinger, men måske kan du bedre respektere deres værdi som mennesker?
Dag 6 – tirsdag den 11. marts 2025
“De skal herske over havets fisk, himlens fugle, kvæget, alle de vilde dyr og alle krybdyr på jorden.” 1. Mos. 1,26b:
Der er nogen som mener, at det her bibelvers er grundlaget for den protestantiske tankegang med at arbejde og udvide jorden til menneskers fordel udelukkende. Altså, at vi mennesker sættes til at herske er et ordvalg, der kan skabe grundlag for at tro, at jorden er vores til at bestemme over.
Men hvis nu vi skifter ordet herske ud med ”tage ansvar for” som det skrives i 2020 oversættelsen, så får vi en anden ordklang af det her skriftsted. At tage ansvar er at være medansvarlige. At herske er at bestemme og måske endda tromle. Hvad tænker du?
Bøn: Jesus. Vi takker dig for fiskene og de underlige havvæsner, du ved brandmændene og alle de fisk vi endnu ikke kender til eller som vi tror er tilovers. Vi takker dig for fuglene også dem vi synes larmer og er irriterende så som duerne og mågerne. Tilgiv at vi bedømmer dit skaberværk, som om noget er bedre end noget andet. Tak for bier og myg og for de dyr i zoologisk have som vi bare synes er store, grimme, kedelige og slet ikke nuttede.
Action: Tag ansvar for et stykke natur. Saml skrald på din vej og affaldssorter det.
Dag 7 – onsdag den 12. marts 2025
“På den syvende dag var Gud færdig med arbejdet, han havde udført og på den syvende dag hvilede han efter alt det arbejde han havde udført.” 1. Mos. 2,2
Samfundet fokus på udvikling og fremdrift gør ikke bare at kloden sukker efter hvile, men også at mennesket trænger til det. Alt for mange folk i vores del af verden går ned med stress, depression og mental usundhed, måske fordi vi ikke tager vores hvile alvorligt. Søndagen er dagen, hvor vi inviteres til hvile, til gudstjenestefejring, til fællesskab og til ikke at ”starte nyt”. Gud skaber, vi laver ting (produkter mv. ud af det Gud har skabt) men den syvende dag er dagen, hvor vi skal afstå fra at producere – også fra de ting, der ikke er lavet på en fabrik.
Bøn: Helligånd. Du skabende Gud. jeg orker ikke at lave noget nu. Lad mig at hvile i dag. Lad mig sove tungt og drømme gode drømme.
Action: Gå i kirke næste søndag og lav ikke så meget andet den dag. Hvis der ikke findes en metodistkirke i din by, så gå i den lokale folkekirke og oplev hvordan det er.
Dag 8 – torsdag den 13. marts 2025
”Da formede Gud Herren mennesket af jord og blæste livsånde i hans næsebor, så mennesket blev et levende væsen” 1. Mos. 2,7
Vi kender fra den klassiske kulturforståelse den her fortælling om, at vi danskere er vokset ud af den danske muld og at det er generationernes afsæt i landet som afgør en borgers nationalitet. Men i dag jonglerer vi også med begrebet verdensborger. Nemlig at verden er vores hjemegn. Måske skal vi også tænke sådan i klimaspørgsmålet. Altså, at vi aldrig må være ligeglade med de klimaforandringer der sker i Honduras, Tanzania, Indien eller i Grønland, for vi er alle af den samme jord – Guds jord, som der blev blæst livsånde i, så alting blev levende og alting hører sammen.
Bøn: Jeg beder for klimaforandringer de steder, hvor jeg ikke kan se dem. I Afrika, i Asien, i Nord- og Sydamerika, Europa samt i syd og nord. Jeg beder for verdens klimaflygtninge.
Action: Har du en ven i et andet land? Skriv en besked og spørg hvordan klimaforandringerne påvirker mennesker og natur dér, hvor de bor. Får du svar tilbage, så del det med os andre i Facebookgruppen.
Dag 9 – fredag den 14. marts 2025
“Gud Herren gav mennesket den befaling: du må spise af alle træerne i haven. Men træet til kundskab om godt og ondt, må du ikke spise af, for den dag, du spiser af det, skal du dø” 1. Mosebog 2: 16-17
Den mytologiske fortælling om Adam og Eva ender med at, at de første mennesker på jorden må bide i det sure æble og face konsekvenserne af deres handlinger. De bliver smidt ud af paradisets have, fordi vender Gud ryggen, tvivler på hans gode dømmekraft og vil bestemme selv. Frugten på det forbudte træ ser så dejlig ud, at de ikke kan modstå fristelsen. Men de kommer til at erfare, at prisen for at kende forskel på godt og ondt er dyr. Det er hårdt arbejde at leve uden Gud, det indebærer smerte, slid, lidelse og i sidste ende døden. Valgene og vores levevis i dag er omgærdet af samme mekanisme. Vi bliver fristet, nogle gange over evne, til at gøre ting, som vi inderst inde godt ved ikke er gode for os eller for vores omgivelser, og vi lader den indbyggede egoisme i os styre vores handlinger. Kan du kende den forklaring i måden der bliver argumenteret i klimadebatten?
Bøn: Gud, hjælp os med at søge dit ansigt, når du kalder på os, i stedet for at skjule vores skamfulde hjerter, nye sår og gamle ar. Må vi se vores egoisme i øjnene og finde nåde hos dig, så vi får ny kraft og mod til at lægge vores vilje ind under din.
Action: Læs syndefaldsberetningen (1. Mosebog: 3) og overvej hvor stærk en kraft egoismen er. Del dine tanker i facebookgruppen om hvornår og hvordan selvoptagethed og egenvilje dukker op i klimadebatten.
Dag 10 – lørdag den 15. marts 2025
”Du må ikke lave dig noget som helst gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden. Du må ikke tilbede og dyrke dem, for jeg Herren din Gud er en lidenskabelig Gud” 2. Mosebog 20: 4
Det her med afgudsdyrkelse er et kæmpe tema især i det gamle testamente. Gud er en lidenskabelig Gud, som bliver jaloux, hvis vi bliver optaget af alt muligt andet ligegyldigt end ham. Gud vil have vores fulde opmærksomhed. Han vil, at vi skal løfte vores blik fra skærmen, vinglasset, slikposen og andre sorte huller, vi måtte falde ned i for at blive underholdt, trøstet og afledt, og få øje på andre mennesker og på den vidunderlige verden, som vi er en del af.
Bøn: Hjælp mig gode Gud, til at få øje på dig midt i verden, midt i hverdagen og i mennesker, jeg møder. Fri mig fra overfladisk idoldyrkelse. Det giver mening at beundre, tilbede og takke dig for alt du har gjort for mig.
Action: Overvej om du har nogle afguder. Skær ned på streaming, SOME og spil, så sparer du også på strømmen.
Dag 11 – mandag den 17. marts 2025
”Nej, den faste, jeg vil have, er at sætte de uskyldigt dømte fri, at gøre arbejdernes tunge slæb lettere, at give undertrykte mennesker deres frihed, at udrydde tvangsarbejde.” Esajas Bog 58: 6
Guds vision har fra begyndelsen ikke været, at mennesker skal udnytte hinanden, så nogle arbejder hårdere, for at andre kan tjene flere penge. Vores frihed til at købe alt, hvad hjertet kan begære, fratager desværre ofte andre menneskers frihed til at leve et sikkert og meningsfyldt liv. Bæredygtighed handler også om retfærdighed blandt mennesker. Hvis vi påstår at elske vores næste, må det også få konsekvenser for vores indkøbsvaner.
Bøn: Hjælp mig at tage ansvar gennem mit forbrug, så godt jeg kan. Vær med der, hvor mennesker stadig gøres til slaver, eller hvor mennesker knokler, men ikke tjener nok til at leve for.
Action: Spørg menighedsrådet i din kirke om muligheder for at købe Fair Trade.
Dag 12 – tirsdag den 18. marts 2025
”Kom, alle I, der tørster, kom og få vand! Kom, I, der ingen penge har! Køb korn, og spis! Kom og køb korn uden penge, vin og mælk uden betaling! Hvorfor betaler I penge for noget, der ikke er brød, jeres løn for noget, der ikke mætter?” Esajas Bog 55, 1-2
Det her er et billede på, hvor langt israelitterne er kommet væk fra deres Gud. De ‘køber ind’ på tankegange og religiøse forstillinger, der er tomme og værdiløse i stedet for at tage imod Gud; et gratis tilbud til dem. Som forbruger fristes jeg til at købe mig til mening og glæde. Det har reklamerne for længst overbevist mig om, selvom jeg på samme tid godt ved, at det dybest set ikke passer. De fleste af os, har ting, som vi egentligt kke har brug for, fejlkøb og ting, købt ved et pludseligt indfald. Nuvel! Vær ikke for hård ved dig selv, for forbrugersamfundet er fuldt af manipulationer til at få os til at fylde indkøbskurven. Gud kan give os et nærvær, som er langt mere værdifuldt, end noget, du får trang til at eje. Han skabte heller ikke jorden, for at vi skulle ødelægge den ved vores ustoppelige forbrug. Han vil slukke vores tørst med sin kærlighed til os.
Bøn: Lær mig at søge Dig, Gud, i stedet for at fylde mit hjem med ting, der ikke fortæller en sand historie om mig. Lær mig at hvile i din kærlighed, når jeg kommer til at sammenligne mig med, hvad andre har. Du er sandheden i mit liv.
Action: Undgå at købe i denne uge (mad undtaget). Få hjælp til det ved at undgå reklamer. På instagram, kan du gøre det ved at trykke på “Til dig” i øverste venstre hjørne på startsiden, her kan du så vælge: “Følger”.
Dag 13 – onsdag den 19. marts 2025
“Mændene i Nineve troede Gud på hans ord; de udråbte en faste, og både store og små klædte sig i sæk.” Jonas bog 3, 5
Fortællingen om Jonas er måske mest kendt for hvalfisken og de morsomme børneprædikner vi kan udlægge. Det er en sjov historie! Men virkeligheden er at Jonas sendes ud på en række missioner, som han slet ikke ønsker at tage del i. Han skal forkynde frelse for et folk som han ikke mener har fortjent frelse. Alt sammen fordi de har gjort hans folk, Israelitterne ondt. Måske er hans følelse forståelig eller menneskelig nok.
Men beboerne i Nineve forstår alvoren. De begynder at faste som et tegn på at de tager Guds ord til sig. Måske er det det fasten skal være? En tid hvor vi tager Guds ord til os og afstår fra det vi plejer også i vores tanker om hvad vi er sikre på at vi ved?
Bøn: Gud. Fasten er for vores skyld – ikke din. Lad os mærke dit ord i dag. Det du har at sige til os som kirke og som individer.
Action: Tøjindustrien er noget af det som belaster klimaet allermest. Hvor længe kan undgå at købe nyt tøj?
Dag 14 – torsdag den 20. marts 2025
“Da blev Jonas meget forbitret og vred. Han bad til Herren: ”Ak, Herre, var det ikke det, jeg sagde, da jeg endnu var i mit land!” Jonas bog 4, 1-2
I teksten her er Jonas godt gal i skralden. Han synes Gud er urimelig og at den forandring der er på vej er til besvær. Den bøn, som Jonas indleder her, munder faktisk ud i at han beder Gud tage livet fra ham – så sur er han.
Vi mennesker er ikke altid de bedste til forandring. I klimadebatten og samtalen derom kan vi blive enormt forbitret på hinanden og på Gud. Måske er det meningen at vi skal lytte særligt kærligt til hinanden og til Gud når det handler om klimaet, på tværs af generationers. Hvad tror du er dit ansvar i at der bliver holdt en god tone i klimadebatten i de kredse hvor du færdes?
Bøn: Helligånd. Fællesskabets Gud. Foren os i dit navn. Giv os talens og opmærksomhedens kundskab så vi forstår vores næste.
Action: Bed for skaberværket i dag.
Dag 15 – fredag den 21. marts 2025
“De, der dyrker falske guder, svigter troskaben mod dig. Men jeg vil ofre til dig med takkesang; jeg vil indfri de løfter, jeg aflagde. Frelsen kommer fra Herren.” Jonas bog 2, 9-10
Hvert år til Metodistkirkens Børne- og Ungdomsforenings delegeretmøde samler vi en offergave ind. Det er en særlig pengegave hvor hver og en kan give det de ønsker at ofre for arbejdet for børn og unge. Der er ikke så meget offer over den, for det gør ikke rigtig ondt på os når vi giver vores personlige pengegave – eller hvad?
Vi skal altid ha’ for øje om vi begynder at dyrke falske guder. Altså synlige og usynlige værdier som får vores gaver i stedet for Gud. Det kan være selviscenesættelse i form af billeder og storys af et lækkert liv – fyldt med ekstravagante måltider og drikke. Det kan være unaturlige mål for vores udseende: når vi køber make up, tøj, får lavet hår mv. for at at se ud på en bestemt måde – fordi det lige nu er moden. Hvem bestemmer egentlig det?
Bøn: Jeg ved at jeg er forfængelig. Det har jeg alle dage været. Men jeg vil så gerne slippe fri for at tillægge andre menneskers mening værdi. Kan vi ikke øve os på det i dag, Jesus? Dig og mig – sammen. Tak.
Action: Spar penge på dit udseende og doner pengene til et projekt som fremmer naturens bevarelse i Danmark.
Dag 16 – lørdag den 22. marts 2025
”Bryd ud i jubel Sions datter, råb af fryd, Jerusalems datter. Se din konge kommer til dig, retfærdig og sejrrig, sagtmodig, ridende på et æsel, på en æselhoppes føl.” Zakarias bog 9:9
Hvorfor valgte Jesus et æsel som transportmiddel, da han gjorde sit indtog i Jerusalem til påske? Han kunne have valgt noget meget mere fancy, men måske vægtede han symbolværdien højere end bekvemmeligheden? I modsætning til en krigsherre, der sikkert ville ride på en flot hest med stridsvogn, valgte Jesus at ride på et arbejdsdyr, hvilket var et symbol på ydmyghed. Det understregede hans budskab om, at hans rige ikke var et politisk eller militært rige, men et åndeligt fredsrige. Samtidig viste Jesus verden, at han var den Messias, som var blevet lovet i skrifterne. Rideturen på æslet var en opfyldelse af den bibelske profeti i Zakarias bog og signalerede, at nu ville tingene forandre sig i en positiv retning. Dine transportvalg kan også tolkes som symbolhandlinger. Hvilke signaler sender dine transportvalg? Husker du at fylde bilen med passagerer, når du tager på tur med kirken? Blæser du om på den anden side af jorden med luftballon, når du tager på ferie? Eller foretrækker du at komme ud os se med DSB? Tager du trappen i stedet for elevatoren? – det er godt for mere end miljøet.
Bøn: Gud, hjælp mig med at regne ud hvad mine handlinger symboliserer. Jeg vil gerne ligne dig Kong Jesus og træffe bæredygtige transportvalg, der signalerer ydmyghed, fremfor grådighed og ligegyldighed og smart-i-en-fart løsninger. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel og fremme fred i verden, vis mig hvordan!
Action: Tag cyklen i dag (indenfor byskiltet).
Dag 17 – mandag den 24. marts 2025
”Menneske, du har fået at vide hvad der er godt, hvad Herren kræver af dig. Du skal handle retfærdigt, vise trofast kærlighed og årvågent vandre med din Gud” Mikas bog 6:8
Det er ikke altid nemt at regne ud, hvad der er rigtigt og forkert at gøre i forhold til klimaforandringerne. Mange af konsekvenserne af vestens co2-aftryk får vi ikke at mærke selv direkte. Der er langt til Grønland, hvor hav-isen smelter. Men vi ved fra videnskabelige rapporter og fra dagens aviser, at ekstrem tørke nogle steder og oversvømmelse andre steder allerede nu ødelægger levesteder og livsvilkår og skaber klimaflygtninge flere steder på kloden. Generelt set rammes udviklingslande ofte hårdere, da de har færre ressourcer og mindre kapacitet til at tilpasse sig klimaforandringer. Det er en uretfærdig ulighed som må motivere enhver forbruger i vores del af verden til at gøre noget. Som kristne har vi en forpligtelse til at handle på den uretfærdighed, vi oplever. Men det kan være udfordrende – for hvor skal man begynde? Profeterne i Det Gamle Testamente, som Mika, kritiserede Guds folk for at have svigtet og vendt sig væk fra Gud. De revsede først og fremmest magthaverne, politiske og religiøse ledere og deres livsstil og anklagede dem for magtmisbrug og undertrykkelse af de fattige. De pegede ikke kun på politiske løsninger, men appellerede også til næstekærlighed og retfærdighed gennem hverdagslivets daglige gøremål og konkret engagement i en fælles indsats og samfundsansvar.
Bøn: Helligånd, kom og vær mig nær, når jeg river mig i håret og ikke forstår hvad der er op og ned i klimadebatten. Vær hos politikerne, når de skal træffe svære beslutninger og prioritere flere politiske dagsordner over og under hinanden. Vær hos almindelige forbrugere, når de rammes af ambivalens og klimaspørgsmålet glider ind og ud af bevidstheden. Hjælp os at træffe retfærdige og næstekærlige valg hver dag.
Action: Lån en bog på biblioteket om klima og lær dig 3 nye fakta om klimaforandringerne. Her er et par forslag: ”Klimaklar kristendom” af Martin Ishøj. / ”Klima, tro, håb og handling” af red. Kristine Kaaber Pors, Kirsten Grube Juul, Elizabeth Knox-Seith og Bent Bjerring-Nielsen
Dag 18 – tirsdag den 25. marts 2025
”Ret skal strømme som vand, retfærdighed som en stadig rindende bæk” Amos 5:24
Amos er endnu en af de gammeltestamentlige profeter, som kritiserer de uretfærdigheder, der fandt sted i Israel på hans tid. Han understreger Guds ønske om, at retfærdighed og etik skal være en konstant strøm, som fylder samfundet og menneskers liv. Rindende vand bruges som en metafor, der symboliserer, at retfærdighed ikke blot skal være noget, der opstår af og til, men noget, der er vedvarende og gennemtrængende, som vand der strømmer uafbrudt. Det reflekterer et ideal, hvor samfundet handler retfærdigt og lever i overensstemmelse med Guds vilje, uden at det stopper eller svigter. Rent drikkevand er essentielt for både menneskers sundhed og trivsel. Det er uretfærdigt, når magthavere gør vandressourcer til en handelsvare, kun forbeholdt de få. Plastforurening i verdenshavene er et stort problem, som også går ud over folkesundheden og rammer socialt ulige. Plasticaffald skal væk fra naturen nu. Vi skal værne om rent drikkevand til alle.
Bøn: Jesus Kristus, du som giver levende vand, stil vores tørst efter retfærdighed. Lær os at passe på naturen og bygge en verden, hvor alle har lige vilkår og adgang til livgivende ressourcer.
Action: Pant dine flasker.
Dag 19 – onsdag den 26. marts 2025
“Når I faster, må I ikke gå med dyster mine som hyklerne.” Luk 6,16
Kender du til begrebet at klima-shame nogen? Det er når man peger på hinandens levevis og udskammer de beslutninger og valg man træffer. Det tror jeg ikke der kommer noget godt ud af. På samme vis tror jeg at de tiltag vi skal tage som enkeltpersoner og som samfund får mest mulig medvind hvis mennesker har lyst til at skabe forandring for fremtidens generationer. Det er det samme der har været på spil i kirken i forhold til det kristne liv. Det kan hjælpe at øve sig på det åndelige liv – men det tager virkelig fart hvis man er oprigtigt interesseret og motiveret.
Sådan er det også med fasten. Du skal ikke faste for nogens andres skyld (heller ikke Guds) end din egen. Det er din tid med Gud.
Bøn: Hej Gud. Tak for motivation. Må jeg opleve stor motivation til at komme dig nærmere i dag.
Action: Ros en ven som gør en forskel for klimaet
Dag 20 – torsdag den 27. marts 2025
“Jeg er kommet for at I skal have liv og have i overflod.” Joh. 10, 10
Jesus kom for at bringe liv i overflod. Det betyder ikke, at vi skal svine med ressourcerne fordi der er nok af dem, men at vi skal fordele dem, så alle på kloden kan få del i goderne. Faste handler traditionelt om ikke at spise kød. Faste er et udtryk for at skære ned på livets overflodsgoder og spørge sig selv; Hvad har jeg egentlig brug for at leve et godt liv? Hvordan kan min krop og min verden komme bedre i balance? Hvad kan jeg undvære som kan komme andre til gode? I dag er det blevet en trend at være klimavegetar. Vi kan sagtens undvære kød nogle af ugens 7 dage, og ved at skære ned på især oksekød, svinekød og lammekød aflaster vi klimaet. Det kan føles som et stort offer at undvære kød, men prøv det – det er en del af den grønne omstilling. Læg mærke til, hvilken forskel det gør i din krop og i din hverdag?
Bøn: Jesus Kristus, tak for alt du har gjort for mig. Tak for alt du har givet mig. Hjælp mig med at nøjes med det, som jeg har godt af og skære det overflødige fra til gavn for mig selv og min omverden.
Action: Find en opskrift på vegetarisk mad og lav det til aftensmad (og nej bacon er ikke et krydderi) Del opskriften i klimafastegruppen på Facebook.
Dag 21 – fredag den 28. marts 2025
“Salige er de som hungrer og tørster efter retfærdighed, for de skal mættes.” Matt. 5,6
I dag tolkes begrebet faste bredere end blot at holde sig fra kød, selvom det giver god mening at skære ned på især oksekød, som er ekstremt klimabelastende. Faste kan også være at række ud efter det som er større end os selv, glemme sin selvoptagethed og komme i kontakt med vigtige værdier at leve efter som retfærdighed, barmhjertighed, taknemmelighed, ydmyghed og næstekærlighed. I bibelsk forstand handler disse værdier om omtanken for Guds skaberværk og om indsatsen for at sikre rammer for et godt og meningsfuldt liv. De står i skarp kontrast til individualisme og egoisme.
Bøn: Gode Gud, led mine skridt, så jeg færdes i verden med omtanke og omsorg for din jord og dine skabninger. Hjælp mig af sætte skånsomme aftryk i verden og giv det gode videre, som du har givet mig.
Action: Stop dig selv, når mentaliteten ”det skal jeg da ha – det har jeg da fortjent’” dukker op.
Dag 22 – lørdag den 29. marts 2025
“Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst sult. Og fristeren kom og sagde til ham: »Hvis du er Guds søn, så sig, at stenene her skal blive til brød.« Men han svarede: »Der står skrevet: ›Mennesket skal ikke leve af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund.” Matt. 4,1-4
Sult er et grundlæggende behov, men Jesus viser os, at den i fasten kan tilsidesættes for en tid, for at fokusere på, hvad Gud vil sige til os. Før velfærdssamfundet, havde de fleste mennesker oplevelser af sult. I dag, kan vi stoppe noget i munden, lige det sekund, vi er sultne. Det fik mig til at tænke på vores forbrug af forarbejdede varer. Mange af os bliver fristet af takeaway og lette løsninger til at opnå umiddelbar nydelse og mæthed. Det gør ikke noget godt for vores krop, og klimaet belastes af de store mængder af hurtig mad, som ofte også fører til madspild.
Bøn: Mæt mig Gud. Giv mig det, jeg behøver og ikke det, jeg har lyst til. Lær mig at sætte pris på de gaver du giver. Der er så mange impulser til at fylde min mave i vores verden, men uden dig, er jeg den fattigste i hele verden, om jeg så havde hele køleskabet fyldt.
Action: Undgå takeaway og stærkt forarbejde varer en dag eller flere i denne uge. Køb nogle grøntsager, der svarer til årstiden og find en opskrift på nettet. Eller tag madpakke med på arbejde/i skolen.
Dag 23 – mandag den 31. marts 2025
”Jeg river mine lader ned og bygger nogle, som er større, og dér vil jeg samle alt mit korn og alt mit gods. Og jeg vil sige til mig selv: Så, min ven, du har meget gods liggende, nok til mange år. Slå dig til ro, spis, drik og vær glad!” Luk. 12
Den lignelse som Jesus fortæller her, omhandler en rig bonde som knokler og arbejder og først vil give sig selv lov til at fejre livet med noget af det som giver hverdagen værdi: Mad, samvær, hvile og godt humør. En af pointerne med lignelsen er at vi skal leve i nuet og ikke samle skatte på jord. En anden pointe er at jordisk gods ikke gør os glade og at vi mennesker har hang til grådighed – mere vil have mere.
Måske forudser Jesus i lignelsen her at vi ikke kan se os fri af vores eget fald, at det kommer bag på. Hvad gemmer du i din lade? Succes, det rigtige image, viden, den rette profil, de rigtige relationer, den rette krop, den rigtige familie?
Vi er nødt til at forstå at Jesus er Frelseren. Ikke de værdier vi samler på som samfundet fortæller os er dét som vil give os evigt liv.
Bøn: Jesus, hjælp mig til at se mine egne lader og de skatte jeg putter i dem. Lær mig at blive fri af det som jeg tror er vigtigere end dig. Herre, vær nær.
Action Giv en hjemmelavet gave.
Dag 24 – tirsdag den 1. april 2025
“Saglige er de sagtmodige, for de skal arve jorden.” Matt. 5,5
At arve noget er en gestus. Man får noget, som nogen andre efterlader en. Det kan være familiære træk, fysiske genstande, penge eller i det her tilfælde: Jorden. Vi taler i klimadebatten om hvad vi efterlader til vores børn og deres børn. Hvilken jord arver. Ordet sagtmodig kan forstås, som at møde verden med et stille sind. Jesus møder smerte, ensomhed, hån og menneskets dødsdom med en sagtmodig mine. En fredsommelig tilgang, kunne man næsten beskrive det som.
Så hvordan tror du at vi skal forstå det når Jesus i saligprisningerne siger at de sagtmodige skal arve jorden? Hvad tror du?
Bøn: Led vore fødder, så vore fodaftryk på denne jord bliver skånsomme.
Lad os opdage dit hellige nærvær overalt
Lad os lære at værdsætte dine gaver uden spild og destruktion.
Lad os lære at berige det, som vi gør og bruger, så det blomstrer og bærer frugt.
Amen. (Grøn kirke)
Action: Gennemgå din hjem for strømbeparelser. Er der maskiner eller lamper du kan slukke, når de ikke bruges?
Dag 25 – onsdag den 2. april 2025
“Jesus siger: Herrens ånd er over mig, fordi han har salvet mig. Han har sendt mig for at bringe godt budskab til fattige.” Luk. 4, 18
Måske har du set der her ekstremt høje bænke i København, Odense og Aarhus? De er 85 cm højere end de normale ”københavnerbænke” og er relativt ubrugelige. Bænkene skal skabe eftertanke: Hvad gør vi med vores byer hvis vandstandene fortsat stiger fordi vi ikke handler nu? Nogle gange glemmer vi at alt det med klimaet ikke bare er en snak om elbiler, grøn energi og mindre forbrug. Klimakrisen er en realitet som kommer til at forandre vores måde at leve sammen på. Det kan vi i vores del af verden højst sandsynligt bygge os ud af. Men vi må aldrig glemme at klimakrisen er en fattigdomskrise hvor de mennesker i verden som i forvejen har mindst lider af sult og må flygte fra hus og hjem fordi deres hjemegen bliver ubeboelig.
Bøn: Jeg beder for alle børn som mister hus, hjem og i sidste ende livet på grund af klimaets forandringer. Jeg beder for de fattige som dør i kampen for nye råstoffer og urimelige arbejdsvilkår for at skabe grøn vækst.
Action: Put lidt ekstra i madpakken i dag og del det med nogen
Dag 26 – torsdag den 3. april 2025
“De sagde til ham vi har kun 5 brød og to fisk her. Han sagde: Giv mig dem.”
Alle fire evangelier fortæller, at Jesus bespiser flere tusind mennesker med fem brød og to fisk. Sikke et mirakel. Men bag det ærefrygtindgydende under, gemmer der sig et helt simpelt og helt nede på jorden faktum. Jesus kalder sine efterfølgere til at give, hvad de har, selvom det virker så lidt. Hvad kan du bidrage med til fællesskabet og til den grønne omstilling? Kraften ved at dele viser, hvordan lidt kan blive til meget, når alle gør hvad de kan. Det, der er tilgængeligt lokalt, er nok for alle globalt, hvis det er fordelt retfærdigt.
Bøn: Herre gør mig til et redskab for din fred og retfærdighed. Gør det lidt, jeg bidrager med, til meget i dine hænder.
Action: Tjek om dine madvarer er købt lokalt.
Dag 27 – fredag den 4. april 2025
“Omvend jer og tro på evangeliet.” Markus 1: 15
Omvendelse er sådan lidt et fluffy begreb. Det handler om at skifte kurs og finde retning for sit liv. Det er meget mere end blot at tage sig sammen eller forbedre sig. Det er en livslang proces, hvor man lige så stille bliver genskabt i Guds billede til at være det menneske, som Gud havde tænkt fra starten. God. Kærlig. Kreativ. Ansvarlig. Retfærdig. Barmhjertig. Betænksom – som Gud selv. Man kan også forstå begrebet omvendelse sådan helt håndgribeligt – at vende sig om, sådan helt fysisk, at bevæge sin krop og sit sind fra mørket mod lyset, så du pludselig får øje på alt det positive (frem for alt det negative) som Gud har skabt. Brug fastetiden til at udforske de positive fortællinger (uden at være blind over for de reelle udfordringer) Tjek f.eks. sitet verdensbedstenyheder.dk ud. Her kan du læse om de nyeste fremskridt omkring FN’s verdensmål. Det er vigtigt at dele den fælles historie om at selv små forandringer kan gøre en stor forskel.
Bøn: Gud, fjern alt mørke fra mit sind og lad morgenlyset skinne ind. Tal til mit hjerte om din kærlighed og vend mit liv imod dig.
Action: Find en god nyhed om klimaet og del den med de andre i klimafastegruppen.
Dag 28 – lørdag den 5. april 2025
“Ingen sætter en lap af ukrympet stof på en gammel kappe; for så river den nye lap det gamle i stykker, og hullet bliver værre.” Markus 2: 21
Jesus giver denne kryptiske lignelse til sine disciple en dag de diskuterer hvad fastens dybere mening egentlig er. Ordsproget handler om, at det er vanskeligt at forene noget nyt og noget gammelt. Måske oplever du ude i samfundet eller inde i kirken, at mange (især ældre) gerne vil kigge bagud og romantisere det, der var engang, som om, at alting ville blive ”great again” hvis vi formåede at bevare fortiden og vende tilbage til det, der var før. Den slags nostalgisk ønsketænkning kan dræbe et hvert nyt initiativ og tro på fremtiden. Jesus peger på sig selv, som det nye, der er på vej. At følge ham, betyder ikke, at vi skal forkaste alt hvad der er gammelt, men at vi skal vove at tænke kreativt og nyt og investere i nye løsninger – også i forhold til at finde nye bæredygtige måder at være i verden på
Bøn: Jesus, lær os at være nysgerrige og nævenyttige, så vi sammen kan skabe noget nyt ud af noget gammelt.
Action: Reparer noget, som er gået stykker (i stedet for at smide det ud).
Dag 29 – mandag den 7. april 2025
Glæd jer altid i Herren! Jeg siger jer atter: Glæd jer!
”En vildmarksspejder er alle dyrs ven, om de lever i luften, vandet eller på jorden!” Hvis du er Pixar-entusiast så kender du måske til citatet her fra den legendariske tegnefilm Op. Den lille spejderdreng, Robert forsøger med alle sine værdier at gøre det rigtige selvom det er svært med en gammel forstokket pensionist på slæb (filmen kan ses på Disneyplay). Robert er begejstret, nysgerrig og vild efter at gøre en forskel og for at lære nyt om naturen og passe på den. Metodistkirkens spejderes spejderlov benytter sig af ordlyden ”en spejder værner om naturen” som jo rummer de samme værdier: Naturen er under vores beskyttelse og ansvar.
Måske skal vi alle sammen være lidt mere som Robert: Nysgerrige og begejstrede og glæde os over naturen.
Du kan gå en tur i din lokale park, skov, strand, have eller naturområde og lade telefonen være i lommen på flytilstand. Tag musik, Podcast og lydbog ud af ørerne og vær til stede i naturen med alle dine sanser. Kig engang på mågerne og duernes adfærd – hvad laver de egentlig? Lyt til naturen: Hvad kan du høre? Føl på naturen: Mærk barken på trænerne eller skallerne på stranden. Smag løs: lad munde stå på vid gab (bare rolig det vil folk synes ser helt normalt ud) og smag på luften, på regnen. Duft til naturen: Hvad dufter den af?
Bøn: Glædens Herre, vær min gæst. Lær mig at se alt det smukke du forkynder igennem din natur. Tak for gaven! Den er jeg glad for.
Action: Tegn/mal eller fotografer noget i naturen (for at redde verden må vi først lære at holde af den) Del dit billede i Klimafastegruppen på Facebook
Dag 30 – tirsdag den 8. april 2025
“Altså mine brødre, når I kommer sammen for at spise, skal I vente på hinanden.” 1. Kor. 11,33
Det her bibelvers er en opsamlende bemærkning i en af Paulus mange røfler til en menighed – denne gang den i Korinth. Menigheden får et ordentligt fur af apostlen fordi de ikke venter på hinanden når de skal fejre nadver og derfor ikke har nadver med hinanden, fortæller Paulus. For menigheden består af alle mulige slags mennesker, frie borgere (mænd der ejede jord og havde stemmeret i samfundet) slaver, kvinder, børn osv. Der har altså være forskel på hvornår folk kunne sætte sig ned ved Herrens bord og fejre nadver/kærlighedsmåltid – nogen havde helt lavpraktisk fri senere end andre, fordi de skulle arbejde, og når de så ankom til menighedens sammenkomster, så var maden spist op. Ikke okay – siger Paulus. Kernen i det vers, vi læser i dag er, at vi mennesker skal forstå hinanden som søskende. Alle er lige og ligeværdige i Gud. Og vi skal som mennesker spise sammen og at vi skal gøre det på en måde, så der er mad til alle. Vi skal dele.
Bøn: Herre din jord laver mad nok til alle, tak for den del du vil vi skal have. Hjælp os at dække et langt bord i verden som alle kan rejse sig mætte fra.
Action: Bekæmp madspild. Køb noget ”to good to go” og del den med nogle venner, familie eller kollegaer.
Dag 31 – onsdag den 9. april 2025
“Hold dig fra de tåbelige og hidsige diskussioner; du ved, at de kun fører til stridigheder, og en Herrens tjener skal ikke strides med nogen.” 2. Tim. 2,23-24a
Det råd, som Paulus giver Timotheus i brevet her, er måske et ømt punkt for mig. Jeg kan godt lide en rask diskussion. Jeg arbejder aktivt med altid at være venlig i diskussioner og debatter – især i kirken. Vi har som kirke oplevet større debatter på lands- og verdensplan, som har været splittende for vores kirkefællesskab. Jeg har før mødt metodister, som jeg oplevede enormt høflige og venlige i debatter og samtaler, men også andre som lod deres temperament stikke af med dem. I klima-debatten kan samtalerne også stikke fuldstændig af og beskyldningerne kan blive kastet rundt i lokalet. Af en eller anden årsag er det oftest lettere at holde på sit standpunkt, når man oplever, at man har ret og man oveni købet brænder for en sag. Nogle gange kan man måske komme til at brænde så meget for sagen, at man glemmer Gud som er med i alt – vel både når det gælder kirkens beslutninger og samtaler om og for klimaet.
Bøn: Hej Gud. Det er svært i dag, at høre hvad min næste har at sige til mig. Kan vi ikke øve os sammen? Tak!
Action: Bed for de mennesker du er uenige med. Du behøver ikke bruge en masse ord, du kan bare lægge dem over til Skaberen i dine bønner. Kristus ved hvad det drejer sig om.
Dag 32 – torsdag den 10. april 2025
“Men vi, der tilhører dagen, skal være ædru og iføre os troen og kærligheden som brynje og håbet om frelse som hjelm.”
Når man læser Paulus brev fornemmer man den afventende atmosfære, der var til stede i de første menigheder. Man forventede, at Jesus kom igen hvornår det skulle være. Et levende og inspirerende håb og en længsel, vi som kristne aldrig må glemme, men bør leve efter – hver dag. Jeg deltog engang i et Grøn Kirke arrangement (en klimadebat i Skt. Pauls kirke i Aarhus) hvor ca. halvdelen af dem, som deltog, ikke troede på, at det hele ville ende godt (det var en klassisk håndsopræknings-afstemning). Altså ikke arrangementet den aften, men selve jordens og menneskenes skæbnes historie. Det var trist at se, men ikke overraskende.
Troen og håbet på, at Kristus kommer igen, og at alt ender godt, er måske noget af det sværeste at forholde sig til med vores menneskelige forstand. Vi vil så gerne vide hvad det næste skridt er. For mig at se inviteres vi til i Paulus brev til menigheden i Thessaloniki at holde os skarpe, ædru og vågne – måske også mht. viden og fakta samt være opmærksomme i udviklingen af klimadebattens ”do’s and dont’s”. Men vi må heller aldrig glemme håbet – hverken i vores egne liv eller i verden.
Bøn: stærke Helligånd. Jeg beder for alle der er bange for klimaforandringer i en sådan grad at deres liv går i stå og i stykker. Herre, vær nær.
Action: skriv en besked til menighedsrådet eller spejderrådet og spørg om det er muligt at skaffe solceller og ladestander eller andre klimavenlige tiltag til kirken eller spejderhytten. Måske du selv skulle være med i Grøn-kirke-udvalget eller starte et?
Dag 33 – fredag den 11. april 2025
“Gud er lys og der er intet mørke i ham. Hvis vi siger, at vi har fællesskab med ham, men vandrer i mørket, lyver vi og gør ikke sandheden, men hvis vi vandrer i lyset, ligesom han er i lyset, har vi fællesskab med hinanden og Jesu, hans søns blod, renser os for al synd” 1. Johannesbrev 1: 5
De små breve bagerst i Bibelen er fyldt med skarpe formaninger om hvordan de kristne skal leve, hvad vi burde gøre og hvad vi ikke burde gøre. Man kan godt komme til at slå sig lidt på ordene. Lidt ligesom når klimaaktivist Greta Thunberg skælder ud på de voksne og råber, at den ældre generation har stjålet den yngre generations fremtid fordi de ikke har handlet i tide. Hvordan giver vi gode råd og feedback uden at afskrække eller dømme andre? Jeg tror ikke, at opmuntring og kraft til forandring vokser på baggrund af anklager og fordømmelser. Mit yndlingscitat er: Be the change you wish to see in the world og det ligger sig lige op af det med at afspejle Guds lys i verden. Hvad betyder det for dig, at gå i Guds lys? Skriv dit svar i klimagruppen, jeg er sikker på, at det ku’ blive en opmuntring for andre.
Bøn: Den Gud, der skabte lyset, hans skabte også dig, og lagde lys og varme i dine øjnes leg. Hver gang du ser på andre og slipper lyset ud, så ærer du din Skaber, så priser du din Gud. (Metodistkirkens salmebog nr. 237)
Action: Sluk det elektriske lys i dag.
Dag 34 – lørdag den 12. april 2025
”Alle mennesker er som græs, al deres herlighed er som markens blomster. Græsset tørrer ind, blomsterne falder, men Herrens ord forbliver til evig tid” Første Peters brev 1:24
Jeg kan godt li blomster og jeg køber en gang imellem en buket roser nede i Netto til mig selv. Men en dag, da jeg kom hjem og fik sat blomsterne i vasen, gik der ikke længere end et par timer, så stod de og hang med hovederne og var fuldstændig færdige. Jeg ku læse på indpakningen, at buketten var fløjet ind fra Sydafrika, og jeg blev enig med mig selv om at det er fuldstændig fjollet at fragte en buket blomster 9120 kilometer nordpå for at jeg kan nyde dem et kort øjeblik. Tænk på hvad man kunne dyrke på markerne i stedet for, som kunne komme mennesker i Sydafrika til gode. Nu køber jeg kun Lego blomster (øv.. de er lavet i Kina) eller jeg plukker en buket i naturen, når blomsterne naturligt er i sæson. Livet er så kort – og det er så vigtigt, hvad vi bruger den tid til, som vi er blevet givet. Min tro på Gud motiverer mig til at træffe kloge klimavalg, selvom det er svært altid at regne ud, hvad der er det rigtige at gøre. Kender du John Wesleys 3 leveregler? Do no harm. Do Good. Stay close to God. Jeg synes, det er en hjælp til selvhjælp.
Bøn: Ja, du gør alting nyt på jord, en sommer rig på nåde. Men klarest lyser dog dit ord af kærlighedens gåde. Alt kød må dø, hver blomst bli’r hø. Når vissentørt står floret, da blomstrer evigt Ordet. (Metodistkirkens salmebog nr. 250)
Action: Køb en evighedsbuket næste gang, du køber blomster til en ven.
Dag 35 – mandag den 14. april 2025
“Jeg er Alfa og Omega, siger Gud Herren, han som er, og som var, og som kommer, den Almægtige.” Johannes Åbenbaringen 1:8
Ugen inden påske kaldes den stille uge og lægger måske ikke så meget op til action, men mere til eftertænksomhed. På Jesu tid var der stærke politiske spændinger. Romerne styrede landet med hård hånd. Jøderne så derfor frem til den Messias, som profeterne havde forudsagt. En frelserskikkelse, der skulle komme med våbenmagt og befri folket fra undertrykkelse og genrejse Israel. Det skabte stor forvirring og vrede, at Jesus ikke tog magten som en stærk og sejrende konge, da han kom til Jerusalem, men insisterede på fred og ydmyghed. Påskens begivenheder udspillede sig helt anderledes end de fleste havde regnet med. I Johannes åbenbaringen kaldes den korsfæstede og opstandne Kristus for Alfa og Omega – begyndelsen og enden. En bekræftelse på, at der ikke findes en fortid eller en fremtid, hvor Gud ikke er med. Hele skaberværket, fra begyndelsen og helt til slutningen, hviler i Guds hånd. Det er også i Guds evighedsperspektiv, at vi skal se vor tids klimaudfordringer.
Bøn: Hjælp mig Gud at blive stille og forstå at du er Gud og at hele skaberværket hviler i din hånd.
Action: Reflekter over hvad det betyder for klimaet, at Jesus kaldes alfa og omega og er kommet for at genoprette og fuldkommengøre hele skabelsen.
Dag 36 – tirsdag den 15. april 2025
“Og jeg så en ny himmel og en ny jord. For den første himmel og den første jord forsvandt og havet findes ikke mere.” Johannes Åbenbaring 21: 1
Johannes Åbenbaringen er et mystisk skrift. Det består af en række drømmesyner om verdens ende. Handlingen er virkelig mareridtsagtig med grimme dyr og grusomme herskere, som er ude på at ødelægge alt det gode som Gud har skabt. Det hele er skrevet i et sprog med en symbolik, som er seriøs svær at tyde. Det som overrasker er, at verdens ende ikke betyder verdens undergang, men er en overgang til en nyskabelse. Johannes ser i sine drømme en ny himmel og en ny jord, som vil erstatte den gamle forurenede jord og fjerne truslerne mod biodiversiteten og arternes overlevelse. De høje temperaturer, tørken, naturbrandene, oversvømmelserne og alle følgevirkningerne af klimaforandringerne vil forsvinde.
Bøn: Tiden er skjult i dig Gud. Jeg stoler på, at du fuldende skabelsen og gøre alting godt, når tiden er inde. Indtil da vil jeg gøre mit bedste for at passe på naturen.
Action: Sænk temperaturen 2 grader derhjemme eller sluk helt for varmeapparatet. Nu er det forår og snart påske.
Dag 37 – onsdag den 16. april 2025
“Og den hellige by, det ny Jerusalem, så jeg komme ned fra himlen fra Gud, rede som en brud, der er smykket for sin brudgom. Og jeg hørte en høj røst fra tronen sige: Nu er Guds bolig hos menneskene, han vil bo hos dem og de skal være hans folk og Gud vil selv være hos dem.” Johannes åbenbaringen 21: 2-3
Jerusalem er en plet på jorden, der i årtusinder har været centrum for utallige voldsomme og blodige konflikter, erobringer og ødelæggelser. Byen har særlig betydning for tre verdensreligioner; jødedom, kristendom og Islam. Det er her, det jødiske tempel stod. Det er her, at Jesus blev korsfæstet. Det er her, at profeten Muhammad steg op gennem de syv himle på sin natlige rejse. Ortodokse jøder beder ved grædemuren, de kristne bærer kors gennem Via Dolorosa til minde om langfredag og på tempelpladsen holder muslimerne fredagsbøn. Johannes åbenbaringen kæder drømmen om verdens nyskabelse sammen med genopbygningen af Jerusalem. En filosofisk tanke, som stammer fra Platon, går ud på, at der findes en usynlig ideel verden, som den synlig verden er en kopi af. Det lyder måske mærkeligt, men det er alligevel et smukt billede: at himlen vil komme ned på jorden, at Guds rige vil blive etableret som et bæredygtigt bysamfund med livstræet i midten og grønne områder. Et sted hvor alt er i balance, hvor der ikke er mangel på noget, hvor der ikke drives rovdrift på naturen eller handles på bekostning af andre befolkningsgrupper. Gud selv vil være hos os, forenet med os, og der skal ikke være ende på hans godhed og retfærdighed.
Bøn: Lad os lege i livstræets krone, lad os føle at livet er stort, lad os skue de blå horisonter og himmelhvælvingens port. (Sang af Erik Lindebjerg / Hans Holm)
Action: Køb en ting i genbrug, som kan pynte på dit påskefrokostbord.
Dag 38 – torsdag den 17. april 2025
“Han vil tørre hver tåre af deres øjne, og døden skal ikke være mere, ej heller sorg, ej heller skrig eller pine skal være mere. For det der var før, er forsvundet.” Johannes åbenbaringen 21: 4
Gå glad i bad, syng jubi-du-æ. Jeg har denne sang på hjernen. Jeg tror, den er fra en julekalender med Pyrus. Jeg kom også til at tænke på en præst, der engang foreslog, at man skal tænke på sin dåb, når man står i badet. I hans kirke laminerer de små forslag til bønner, som kan hænge på bruseren, så man får en daglig påmindelse om den livsvigtige forbindelse til Guds kærlighed. I Johannes Åbenbaringen får vi et gyldent løfte for fremtiden om, at alle som græder, sørger og lider, skal blive trøstet. Døden skal forsvinde og sammen med den de mørke trusler om klimakatastrofe. Der er grund til at være glad og fuld af håb.
Bøn: Gud, når jeg stiller mig under bruseren, så vil jeg huske min dåb. Vask mig med din nåde, fyld mig med din Ånd, forny min ånd. Hjælp mig at leve som dit barn i dag og ære skaberværket ved alt, jeg gør.
Action: Lav en fem min playliste og spil den når du går i bad, så badet bliver kortere.
Dag 39 – fredag den 18. april 2025
“Velsignet er de, der har vasket deres klæder, så de får ret til livets træ og går gennem portene ind til byen.” Johannes åbenbaringen 22: 14
Johannes drømmesyn om hvordan der ser ud i Guds Rige på jord, når Gud gør verden ny igen, indeholder mange symboler og billedsprog. Blandet andet er der en flod med livets vand med reference til floden, som vandede livets træ i paradisets have og som gør jorden grøn og frugtbar på ny. Profeterne i det gamle testamente taler også om denne flod, når de beskriver hvordan folk med deres livsstil vender sig fra Gud og dermed graver utætte tømme brønde, hvor det livgivende vand siver ud og går til spilde. Floden danner også baggrund for billedet med de rene klæder, vasket i livets vand. Tøjet, vi har på, er symbol på den måde, vi lever på. Der er adgang til den overflod af liv, som Gud vil fylde et menneske med, når livet leves i overensstemmelse med Guds kærlighed. Hjemme hos os kører vaskemaskinen på fuldt tryk. Vi er en stor familie. Jeg tænker ofte på hvordan vi kan vaske lidt mindre og mere miljøvenligt. Hvordan undgår vi at forurene floder, åer og vandløb med unødvendige kemikalier.
Bøn: Rens mit hjerte Gud. Fyld mig med din ånd. Genskab mig i dit billede. Form min livsstil rundt om din store vision for verden, gør mig til et redskab for din fred.
Action: Google husmor-tips for rengøring og rengør huset uden unødvendige kemikalier. Pletrens dit tøj i stedet for at lægge til vask.
Dag 40 – lørdag den 19. april 2025
“Se, jeg står ved døren og banker på; Hører nogen mig og åbner døren, vil jeg går ind til ham og holde måltid med ham og han med mig.” Johannes Åbenbaringen 3:20
Påsken står for døren. Er du klar til at åbne den og gå ind i glæden over opstandelsen? Er du klar til gode dage, måske med gudstjeneste og familiefester på programmet? Klimafasten afsluttes med det berømte billede af Jesus, der står ved døren og banker på og inviterer enhver til fællesskab med ham. Måske kommer du til at tænke på nadveren? Måske på Jesu genkomst på den yderste dag ved verdens ende? Måske er døren et symbol på dit hjerte, som er parat til at åbne sig for det vidunderlige budskab, at død og mørke og klimaangst er overvundet. Vi skal stadig være aktive og tage ansvar for skaberværket, men vi er ikke alene om det. God påske
Bøn: Åben mit hjerte for dig Gud. Kom fyld mit indre med lys, så jeg kan se dig. Gud vi vil se dig ophøjet overalt, strålende i magt og i ære, send os din kærligheds kraft. (Lovsang: Paul Baloche)
Action: Forbered et klimavenligt påskemåltid.