Mark Lewis holder studieorlov
Mark Lewis er væk fra 13. april til 7. august, og vi ønsker ham god rejse og god arbejdslyst. God fornøjelse med dit projekt Mark! See you on the other side.
Af Louise Aaen, præst i Strandby & Frederikshavn
Hasta la vista Mark! Nu er det lige om lidt, at du går på orlov… Hvorfor og hvad skal du lave?
Jamen for det første er det et godt råd til alle præster at bruge den tid, som bliver anbefalet i kirkeordningen til fordybelse og blive genopladet til tjeneste. Det er ikke så ofte, at vi benytter det, men jeg har prøvet det før, og nu glæder jeg mig til at gøre det igen. Det er et godt tidspunkt for mig at træde et skridt tilbage og reflektere over, hvad det er, der sker i verden, også i lyset af kirkens situation på verdensplan.
Og hvad er det, der sker i verden og i kirken..? Skal jeg spørge dig igen om 3 måneder, når du kommer tilbage?
Det må du nok hellere, men mit foreløbige udgangspunkt er, at vi lever i en polariseret verden, og kirken er i gang med at splitte i to eller flere fraktioner. Kirkefolk kan pludselig ikke være i samme kirke pga. teologiske uenigheder. Jeg tænker, at konflikten i kirken er symptomatisk på det, der foregår i verden storpolitisk set, og jeg vil gerne beskæftige mig med hvad, der sker med mennesker, hvilke overvejelser de gør sig, og hvilket verdensbillede, der ligger til baggrund for deres beslutninger og handlinger.
Vi oplever måske ikke konflikten omkring den menneskelige seksualitet så meget på årskonferenceniveau i Danmark, men på centralkonferencen er splittelsen blevet en realitet, og for mig personligt er splittelsen ikke kun teoretisk, men helt konkret. I min amerikanske familie er der flere præster, som nu går over til den nydannede Global Methodist Church. Vi er ikke længere en del af samme kirkefamilie, men står på hver side af kløften.
Du skal studere en udviklingsteori, der hedder Spiral Dynamics og vil rejse til USA og finde relevant sparring og materiale, fortæl lidt mere om dit projekt…
Jamen for mig betyder det en tilbagevenden til dengang i min universitetstid, hvor jeg beskæftigede mig med udviklingsteori, sociologisk, mental værdiudvikling, og åndelig, moralsk, bevidsthedsudvikling.
Spiral dynamics er en integral filosofi, opfundet af en psykolog, der hedder Clare Graves, baseret på forskning i over 40 år, op til midten af 80’erne. Siden er teorierne overtaget og anvendt blandt psykologer og i business leadership development. Teorierne er også brugt som politisk redskab, blandt andet af Don Beck, som var konsulent for Nelson Mandela, i overgangen fra apartheid til en ny form for styre i Sydafrika.
Spiral dynamics er i bund og grund en skitsering af menneskets udvikling gennem hele menneskehedens historie. En meget bred teori, der er baseret på ideen om at udvikling foregår på vidt forskellige måder. Selvom folk bor i samme land, har samme kultur, har de ikke nødvendigvis samme verdensbillede og vil ikke træffe de samme konklusioner om emner, der er oppe i tiden.
Teorien vil forklare hvorfor vi oplever nogle af de komplikationer og konflikter som vi gør, individuelt og kollektivt. Det er et terningekast af biologiske faktorer som vores nervesystem og sociologiske faktorer som vores værdisystem. Mens vi vokser op og udvikler større kendskab til verden, vil nogle være i stand til at give slip på de systemer, som ikke længere er fyldestgørende til at forklare de erfaringer og oplever, vi har med i bagagen, og andre vil have sværere ved det. Det glæder f.eks. vores attitude mod folk af en anden hudfarve end vores egen – attituden kan kun vokse og udvikle sig, når vi har større kontakt med omverden og empati med mennesker, som ikke ligner os selv. Spiral dynamics peger på kapacitet til at rumme kompleksitet. Det er ikke en os mod dem analyse, men en hjælp til at indse, at der er forskellige årsager til at folk tænker forskelligt, fordi de er på forskellige steder af deres udvikling. Som ledere i kirken må vi overveje hvordan vi bedre kan forstå hinanden og bringe det bedste frem i hinanden, især når konflikter går i hårdknude.
Det lugter lidt af oplysningstidens fremskridtstankegang… at vi udvikler os opad mod at blive bedre udgaver af os selv og nemt kan komme til at føle os overlegne i forhold til andre, der tænker mere primitivt, er der noget om snakken?
Overhovedet ikke. Alle systemer har værdi. Alle mennesker skal have lov at være, der hvor de er. Børn i 8. klasse er ikke bedre end børn i 2. klase – det er blot to forskellige steder at være. Men spiral dynamics har noget at bidrage med i forhold til et opgør med en mentalitet, hvor man dømmer andre, udråber syndebukke eller udvikler fjendebilleder, blot fordi de er anderledes. Der er noget at hente både for traditionalister og den mere progressive fløj.
Min yndlingshistorie er den om de røde og sorte myrer der koeksisterede fredeligt i ørkenen. Men så kom der en forsker og udførte et eksperiment. Han puttede 100 myrer af hver art i en stor flaske, rystede den og hældte myrerne ud – og det var netop her, at de begyndte at gå i krig mod hinanden. Spørgsmålet er hvad eller hvem ryster flasken – det vil jeg bruge tid på at forske i.
Så hvad er dit håb og dit mål med din kommende studieorlov..?
Jeg håber, at vi i kirken og i verden må hjælpe hinanden et sted hen, hvor vi stadig kan forstå og velsigne hinanden trods forskelligheder og uenigheder. Selvom vi måske går hver til sit eller havner i hver sin grøft, så er idealet for kirken stadig enhed, og vi må fokusere på, at Jesus Kristus er langt foran os alle. Ingen har opnået det udviklingstrin, som han har betrådt, og han kalder os fortsat til enhed, som er nødvendig for vores overlevelse som kirke. Jeg håber at kunne være med til at stille ærlige spørgsmål til skyggesiderne i alle de værdisystemer, som findes i vores kirke, så vi kan hjælpe hinanden på vej.
Det kan ikke klares på 3 måneder, men jeg gør hvad jeg kan, med det jeg har. Først og fremmest bliver det til artikler og samtaler, men jeg kunne også drømme om at skrive en bog. Jeg har allerede holdt flere foredrag, blandt andet på institute for multicultural ministries og noget, der hedder methodist theological seminary education series, og det er blevet taget godt imod.
God fornøjelse med dit projekt Mark! See you on the other side.
Tak!