Sommerhøjskole 2019
Eftermiddagssolen skinner ned på terrassen, hvor en flok mennesker i højt humør kommer med tilråb til fire, der spiller kongespil. Tilskuerne jubler, når et hold rammer plet og vælter det andet holds kegler eller kommer med opmuntringer, hvis en spiller rammer forbi. Det hele er for sjov, og det tages dybt alvorligt.
Af Anne Thompson, præst i Vejle og Aarhus
Vi er på sommerhøjskole, hvor omkring 40 mennesker i alderen 50+ er samlet i en uge. Kongespillet vender vi tilbage til. Rammerne om sommerhøjskolen er Solborgen, som lægger i et naturskønt område og har gode udenomsarealer. Begge dele benyttes flittigt ugen igennem. Dels er er kongespillet, men der er også krolf, en tur til stranden og hver morgen kl. 7.15 tager ”Morgenvandrerne” afsted på en gåtur for at nyde omgivelserne før dagens program går i gang.
Ved næsten alle programpunkter bliver det sunget. Her er flaghejsning med morgensang, og når flaget stryges til aften, bliver der også sunget. ”Det er så dejligt med al den sang. Jeg holder meget af det. Hvor synger vi ellers sammen på den måde mere?”, spørger en af deltagerne nærmest retorisk. Sangene hentes fra både salmebogen og højskolesangbogen, og selvom de, der leder programmerne ofte har valgt bestemte sange, kommer der også forslag fra salen.
Sommerhøjskolen afholdes under overskriften ”Kristent fællesskab og livsglæde” og har derfor ikke nogen egentlig råd tråd i foredragene. Det ser deltagerne netop som en force: ”Her er noget for alle. Det kan være du ikke kan lide én foredragsholder, men så er der sikkert andre emner eller foredragsholdere, der siger dig noget.” I år har det været så forskellige temaer som nationalisme, sociale medier og Lise Nørgaard fordelt på dagene.
Det står hurtigt klart at sommerhøjskole ikke er ren afslapning, selvom her er tid til at sove til middag. Det er dog også indlysende at det netop er dét mange af deltagerne sætter pris på. Her er mulighed for at være sammen med andre mennesker, hvad der for nogen kan være et tiltrængt afbræk fra en ensom hverdag.
Udover foredragene og det sociale samvær er der også plads til kreative udfoldelser eller aktivt arbejde. Om formiddagen er der værksteder, hvor man kan prøve kræfter med forskellige kreative sysler eller sidde med medbragt håndarbejde. Udover det hyggelige i at sidde og nørkle har det også det formål at skabe produkter til den auktion, der afholdes i forbindelse med højskolens festaften til støtte for et godt formål. For de, der ikke er til håndarbejde er det muligt at tage del i forskelligt praktisk arbejde, der er tiltrængt på Solborgens område eller bygninger.
Vi skal tilbage til kongespillet. Her fornægter livsglæden og fællesskabet sig nemlig heller ikke. Ved ugens start deles alle deltagere op i hold, der indsættes i en turnering. Vinderne af alle kampe går videre for at spille mod andre vindere. Finalen og den endelige afgørelse på ugens kampe falder fredag eftermiddag. Det kan hænde at en kamp trækker ud, og det har før været tilfældet at eftermiddagens program har måttet rykke, så finalen kunne sluttes og en vinder kåres.
Publikum jubler, da det endelig lykkes det hold at vælte det andet holds konge. Bifald og glade stemmer blander sig. Flokken opløses, da en klokke lyder. Eftermiddagskaffen er serveret.