Biskoppens rapport for the Nordiske og Baltiske område 2018

Guds mission er i fuld gang og på trods af den usikkerhed, der præger vores tid, fortsætter Gud med at kalde os til at gøre mennesker Jesu Kristi disciple for derigennem at forandre verden.

Når vi samles til årskonferencer, kender vi stadig ikke detaljerne i, hvad biskopsrådet vil rapportere og foreslå til den ekstra generalkonference i februar 2019

Vi er ikke enige

Vores tjeneste med homoseksuelle og transkønnede i vore menigheder rejser mange komplekse spørgsmål, og vi er ikke enige. Nogle mener, at kirkens nuværende standpunkt ikke er til forhandling og argumenterer ud fra deres opfattelse og forståelse af Biblen. Andre er overbeviste om, at Jesus gennem sine handlinger viser, at vi alle er Guds børn, og kirken derfor må give lige rettigheder til alle mennesker uanset seksuel orientering.

Andre, som bygger deres standpunkt på helholdsvis forståelsen af Biblen eller på Jesu værdier om fuld inklusion, ser sig i stand til at være kirke sammen med mennesker, de er uenige med, så længe de ikke bliver tvunget til at handle imod deres overbevisning. I det nordiske og baltiske område er hele spektret af synspunkter repræsenteret, og lige meget hvilken beslutning generalkonferencen træffer, bliver vores fælles fremtid en udfordring.

Forslag til den ekstraordinære Generalkonferencen

Commission on a Way Forward vil rapportere og give anbefalinger til biskoprådet i begyndelsen af maj 2018. Dernæst vil biskopperne præsentere deres rapport til den indkaldte generalkonference, og denne rapport kan indeholde et eller flere forslag til hvordan United Methodist Church skal se ud i fremtiden. Der vil uden tvivl også være flere grupper, der arbejder på andre forslag eller arbejder på at ændre de forslag der kommer fra biskoprådet. Deadline for rapporter og forslag er 8. juli, men jeg håber alligevel på at have et ret omfattende materiale klar til debat i løbet af årskonferencerne i maj og juni.

Jeg vil fremhæve tre ting

Ingen kender resultatet af generalkonferencen i 2019 endnu, men som jeres biskop er jeg parat til at tjene og lede os gennem denne vanskelige periode sammen med kabinettet og landsledelserne. Jeg vil pege på tre væsentlige ting, som vi vil have gavn af at fokusere på: Guds mission at gøre mennesker til Jesu disciple, vores åndelige vitalitet gennem bøn og kristen samtale (Christian conferencing) og vores relationer i og mellem årskonferencerne.

Lige meget hvad vores udfordringer er, kalder Gud os fortsat til at være i tjeneste med fattige, at forbedre den global sundhed, at udvikle ledere og at starte nye trosfællesskaber.

Når vi diskuterer og til tider har ophedede debatter, er det vigtig at huske på stadig at respektere og værdsætte hinanden som kristne brødre og søstre. Vi kan godt være uenige og samtidig anerkende modpartens teologiske argumenter, oprigtighed, ærlighed og ægte tro. Når vi diskuterer enten på sociale medier eller ansigt til ansigt, kan vi afstå fra at tillægge modparten dårlige motiver og fra at beskrive med stereotyper. Jesus kalder os til at elske hinanden, og han forventer at vores gensidige kærlighed er et tegn på at vi er hans efterfølgere. Derfor må blive ved med at insistere på at være i

dialog med hinanden og i videst muligt omfang arbejde for enhed på trods af forskellighed. Først og fremmest skal vi bede sammen og for hinanden og for at United Methodist Church fortsat kan være et vidnesbyrd om Jesu Kristi kærlighed.

Stærke forbindelser i Europa

I denne ånd mødtes de europæiske kabinetter i Braunfels, Tyskland i december 2017, med fokus på”church vitality” og tjeneste med homoseksuelle og transkønnede i vore kirker nu og i fremtiden med udgangspunkt i Commission on a Way Forward’s arbejde. Selvom den europæiske metodistkirke er meget forskelligartet, er der en stærk samhørighedsfølelse og tro på, at vi kan stå sammen, også når vi går ind i en periode med vanskelige diskussioner og beslutninger. I januar 2019 er der en forberedende samling for de europæiske delegater forud for den ekstraordinære generalkonference i februar. Desuden er der planlagt et europæisk kabinetsmøde i december 2019.

Areakabinettet

Areakabinettet mødes to gang om året og fungerer stadig som et læringsfællesskab og et strategisk ledelsesteam. I det forløbne år har flere af distriktsforstanderne afsluttede deres tjenesteperiode og andre er begyndt. Der er flere udskiftninger på vej i 2018

Samtidig med at kirken mister megen værdifuld erfaring oparbejdet gennem mange års tjeneste, bringer nye ledere friske perspektiver og ny vitalitet. I det kommende halvandet år vil vi arbejde på at skabe et stærkt ledelsesteam, der kan bringe os gennem de kommende udfordrende år. Sammen vil vi fokusere på Guds mission og på kirkens vitalitet og sammenhængskraft.

Unge ledere

I marts 2018 afholdt vi for anden gang en samling for unge præster under 40. Det primære formål er at skabe et godt sammenhold mellem de unge præster, der kommer til at arbejde og lede sammen i de næste mange år. Hovedingredienserne i den tre dage lange samling er samtale, gensidig inspiration og bøn. Tyve ud af 26 unge præster fra seks lande deltog i samlingen. Vi har nogle fremragende unge præster, og i fremtiden har vi brug for endnu flere!

Nye menigheder

Vi fortsætter med at starte nye trosfællesskaber i biskopområdet. Næsten alle årskonferencer har erfaring med at starte nye menigheder, og vi fortsætter med at engagere både lægfolk og præster i uddannelsesforløb og kurser med henblik på at udvikle, støtte og styrke missionale ledere. Især i Finland er der vokset nye migrantmenigheder frem, og nu har vi præster i både Finland, Norge og Danmark, der oprindeligt stammer fra Afrika og Mellemøsten.

Jeg vil tage initiativ til at starte et nyt netværk af unge, innovative missionale lægfolk og præster. Formålet med netværket er at skabe et fællesskab for vækst, læring, inspiration og støtte for didikerede unge ledere, der brænder for at kaste sig ud modig i missional tjeneste og starte nye trosfællesskaber.

School of Congregational Development

Planlægningen af næste School of Congregational Development er i fuld gang. Konferencen finder sted i Tallinn den 26. – 29. september 2019. Der vil være spor fokuseret på kirker med 15 – 50, 50 –100 og 100- 200 til gudstjeneste. Der vil være temaer som fx udvikling af unge ledere, musik

tjeneste, arbejde med muslimer, multikulturelle kirker, mentorskab, start af nye menigheder og meget andet.

Det forventes at en ny bog i serien ”Nordic Perspectives on Methodism” vil blive udgivet iforbindelse med konferencen i Tallinn; temaet for bogen er ”ungdom og kirke”.

Website og sociale medier

Biskopskontoret har startet en ny facebookside med nyheder, gode historier og fotos fra biskopområdet og resten af verden. Find os på Facebook @nbarea og giv os et like!
Endvidere er biskopkontoret godt i gang med at få designet et nyt website med nyheder og historier fra området, begivenheder. Det vil også være en blog, hvor jeg vil skrive om temaer i relation til mission og kirke både i det nordiske og baltiske område og i et verdensomspændende perspektiv.

Økonomi

Biskopkassen kom ud af regnskabsåret 2017 med et lille overskud. Midlerne i Areakassen tillader os at iværksætte missionale og strategiske initiativer, og de nordiske teologiske midler giver os mulighed for at støtte videreuddannelse af præster, seminarer og publikationer inden for wesleyansk teologi.

En verdensomspændende kirke

I forbindelse med ”Tråante 2017”, 100-års fejringen af nationalforsamlingen for Same-folket i Norge, organiserede General Board on Church and Society i samarbejde med Metodistkirken i Norge et seminar om oprindelige folkeslag/ur-folk med deltagelse af oprindelige folkeslag fra hele den verdensomspændende Metodistkirke. Denne helt ekseptionelle begivenhed var meget meningsfuld for deltagerne og understregede det unikke i vores verdensomspændende kirke.

I maj mødtes Connectional Table for første gang i Europa, nærmere bestemt i Oslo. Jeg er privilegeret med opgavenat være formand for de 64 medlemmer, der udgør den verdensomspændende bestyrelse, som har til opgave nå frem til og udtrykke kirkens vision samt at forvalte kirkens mission, arbejdsområder og ressourcer ifølge general konferencens beslutninger og i samarbejde med Biskopsrådet. I løbet af mødet fik medlemmerne af Connectional Table et godt indtryk af nordisk metodisme og det nordiske velfærdssystem, og som en bonus et indtryk af norsk folklore på nationaldagen 17. maj.

Den 17-18. August er der planlagt en éndags høring i Oslo om de globale sociale principper; her inviteres leder fra hele biskopsområdet til at deltage.

Økumenisk samarbejde

Alle årskonferencer har taget del i fejringen af 500-års dagen for Reformationen. Fejringerne, gudstjenesterne og seminarerne har især været meningsfulde og inspirerende, når de har haft fokus på fremtiden og på, hvordan vi kan fortsætte med at reformere kirken.

I begyndelsen af 2018 underskrev den danske årskonference og Den danske Folkekirke en aftale om gensidig anerkendelse. Aftalen ligner den, der er indgået i Norge og er lidt mere vidtrækkende end de aftaler der er indgået i Finland og Estland.

Jeg tror, hjælp min vantro

Metodistkirken i hele verden lever i bedste velgående, men United Methodist Church står over for en krise, som måske kan medføre grundlæggende forandringer i den nærmeste fremtid.

Jeg tror. Men jeg kæmper også med tvivl, måske på samme måde som du gør. Derfor opfordrer jeg alle til at bede for hinanden og for vores fælles kirke; bede Gud om at han må hjælpe os med at overkomme vores tvivl, trøste os, når vi er usikre og fortsat give os håb og lede os ind i sin fremtid.

Uanset hvad der sker, vil der stadig være en United Methodist Church efter den ekstraordinære Generalkonference i 2019 og efter Generalkonferencen 2020 – og Guds mission vil fortsætte!

Christian Alsted
biskop

Her finder du hele Årbogen:

I Årbogen til Landsmødet 2018 finder du indberetninger, rapporter, regnskaber og statistikker, som fremlægges og behandles på Landsmødet 2018. 

Årbogen ligger her

Mere indhold

Nyt fra Landsledelsen