Kladde af en revideret udgave af de Sociale Principper er udgivet
Kladde af en revideret udgave af de Sociale Principper er udgivet
Behov for feedback for metodister fra hele kirken verden over.
Oversættelse: Anne Thompson
Contact: Tricia Bruckbauer tbruckbauer@umcjustice.org
WASHINGTON — En kladde af de reviderede Sociale Principper blev udgivet torsdag efter års sessions med at lytte og skrive. Medlemmer verden over af The United Methodist Church (som Metodistkirken i Danmark er en del af af, red.) opfordres til at give deres besyv med til indholdet i de følgende måneder.
Kladden og muligheden for at indsende feedback er tilgængelige på www.umcjustice.org/sp2020.
Kladden og efterfølgende materiale er tilgængeligt på engelsk, fransk, portugisisk og swahili.
Generalkonferencen gav i 2012 The General Board of Church and Society (GBCS) til opgave at udføre lytte-sessions over hele verden. Fra disse sessioner med at lytte er GBCS kommet frem til at de sociale principper har behov for at være mere teologisk funderede, mere globalt relevant og mere koncise. Ved generalkonferencen i 2016 blev GBCS yderligere bedt om at bringe en revideret udgave af de sociale principper til generalkonferencen i 2020.
“Den nuværende kladde af de sociale principper er fortsat “work in progress”, udtalte Dr. Randall Miller, næstformand for GBCS og formand for gruppen, der arbejder med de sociale principper. “Ofte er det sådan i vores sammenhæng at der, der udgives offentligt er tæt på en færdig kladde, men i dette tilfælde har GBCS og medlemmerne af skrive-holdet truffet en meget bevidst beslutning om at gøre dette arbejdsmateriale tilgængeligt for kommentarer og forslag på medlemmer af The United Methodist Church fra hele verden. Så vidt som menneskelig muligt, ønsker vi at de nye sociale principper reflekterer diversiteten i vores verdensomspændende kirke.”
“De sociale principper styrer The United Methodist Church’s vidnesbyrd verden over,” sagde pastor Neal Christie, assisterende generalsekretær for uddannelse og ledelsesdannelse i GBCS. “Disse ord reflekterer hvem vi stræber efter at være som et kristens fællesskab, der engageret i realiteterne i vores verden. Jeg håber, denne revisions process giver energi til metodisternes brug af de sociale principper i deres menigheder og fællsskaber.”
De, der læser kladden, vil lægge mærke til to sektioner, som ikke er med: “Menneskets seksualitet” og “Rettigheder for mennesker af alle seksuelle orienteringer og kønsidentiter”. GBCS har besluttet at blive informeret af de beslutninger, der træffes på den ekstraordinære generalkonference med hensyn til indholdet af disse sektioner. Efter den ekstraordinære generalkonference i 2019 vil indhold og sprog blive udviklet i forberedelse til generalkonferencen i 2020.
“Det har været en årelang process, og vi er begejstrede over dette næste skridt,” fortalt pastor Dr. Susan Henry-Crowe, general sekretær for GBCS. “Jeg er taknemmelig over de hundrede af metodister, der har givet tid til dette foretagende i tjeneste for kirken, og opfordrer samtidig alle til at læse kladden og give feedback.”
Muligheden for at kommenterer på kladden løber til slutningen af august. På dette tidspunkt vil et redigeringsteam samle al feedback og redigere dokumentet, så det er klar til at blive præsenteret for the General Board of Church and Society.
Her finder du mere om de sociale principper og processen
Her kan du læse kladden af de sociale principper og give feedback
Landsmøde
/af Maria AaskovGlimt fra Landsmødet 2024
FOTO: Marie Flinck
Årbog 2024
Årbogen 2024
Årbogen 2024 i PDF version
Landsledelsen
Hovedkassen
Konsolideret årsrapport
Ledelsens regnskabserklæring
Revisionsprotokolat
Biskopsområdet
Regnskab – Area
Regnskab – biskopskassen
Regnskab – investering af frie midler
Regnskab – centralkonferencen
Regnskab – nordiske teologiske midler
Regnskabserklæring
Protokol
Betaniaforeningen
Årsrapport
Metodistkirkens Sociale Arbejde
Årsregnskab 2023
Nye vedtægter, ændret 2024
Sandvangs Fond
Regnskabet fra Sandvangs Fond
Willeruplund
Rapportering
Årsrapport
Tilbageblik – Landsmøde 2022 i Strandby
FOTO: Isabella Hønnicke
Hvad er Metodistkirken
/af Anne ThompsonFakta om Metodistkirken
Metodistkirken en voksende kirke og et af verdens største kirkesamfund med mere end 80 mio. medlemmer.
Arbejdet med børn og unge er en væsentlig del af Metodistkirken i Danmark. Derfor har vi Metodistkirkens Børne- og Ungdomsforbund (MBUF).
Missions- og bistandsarbejde er en vigtig del af Metodistkirkens arbejde i Danmark og i udlandet.
Metodistkirken i Norden og Baltikum har 20.000 medlemmer i 131 lokale kirker. I Danmark er der 2.000 medlemmer i 11 lokale kirker.
Frikirke
Metodistkirken er en frikirke. Det betyder, vi er uafhængige af staten og ikke modtager økonomisk støtte fra den. Metodistkirken er selvfølgelig underlagt dansk lov.
Metodistkirken har siden 1865 været et statsanerkendt trossamfund i Danmark med ret til at foretage dåb, konfirmation, vielse og begravelse med borgerlig gyldighed.
Værktøjskassen
Aftale med Folkekirken: Én tro, én dåb, én nåde.
Metodistkirken og Den Danske Folkekirke underskrev i marts 2018 en såkaldt bilateral aftale, hvorved kirkerne bekræfter at have fuldt kirkeligt fællesskab med hinanden. Læs hele aftale dokumentet her:
Én tro, én dåb, én nåde: aftale mellem folkekirken og Metodistkirken
Medarbejderhåndbog
Medarbejderhåndbog
Denne medarbejderhåndbog for præster i Metodistkirken i Danmark indeholder vilkår for ansættelse samt en række vejledninger vedrørende præsternes arbejds- og boligforhold.
Vejledningerne er udarbejdet af Kabinettet og drøftet i landsledelsen. Herefter er de forelagt præsterne som har kommenteret dem og foreslået forskellige ændring, endelig er retningslinierne vedtaget i landsledelsen. Såvel ansættelsesvilkår som vejledninger er gennemgået med en juridisk ekspert fra Dansk Handel og Service.
Det er vores håb, at medarbejderhåndbogen vil være en hjælp for både præster, pastoralkomiteer og menighedsråd i det daglige arbejde.
Efterhånden som der bliver behov for supplerende vejledninger og revision af de nuværende vil der blive udgivet en ny udgave af medarbejder håndbogen.
Udover medarbejder håndbogen henviser vi til den til enhver tid gældende udgave af The Northern Europe Book of Discipline, samt til bogen “Tavshedpligt” udgivet af Metodistkirken i Norden og Baltikum 2003.
Metodistkirkens Landsledelse juni 2004 / april 2009/ 2021 / senest april 2023
Download Medarbejderhåndbog
Præstens tavshedspligt
Bog fra 2003 om tavshedpligten for præsteviede diakoner og præster i Metodistkirken.
Tavshedspligt UMC Northern Europe and Balticum
Retningslinjer til forebyggelse af overgreb mod børn og unge
Retningslinjer vedr. Whistleblower og Forebyggelse af overgreb mod børn udarbejdet af Landsledelsen og gældende pr. marts 2021.
Formålet med disse retningslinjer er at beskytte børn, unge og udsatte voksne i Metodistkirken Danmark samt at beskytte alle medarbejdere, frivillige såvel som lønnede inden for kirken, og at beskytte kirken som helhed.
Retningslinjer for Whistleblower: Disse retningslinjer er ment som en hjælp til at sikre sådanne trygge rammer for ansatte, ledere, medlemmer og for alle, som deltager i aktiviteter inden for Metodistkirken Danmark. Vi opfordrer alle medlemmer af råd og udvalg, frivillige såvel som ansatte, til uden tøven at indberette alle tilfælde af mistanke om ulovlig, uetisk eller upassende adfærd og hændelser.
Retningslinjer til forebyggelse af overgreb mod børn og unge
Retningslinjer for Whistleblower
Indberetning om mistanke om overgreb eller krænkelse af børn og unge
Studiedokument om homoseksualitet
Studiedokumentet om kirken og homoseksualitet er udarbejdet af Jørgen Thaarup. Studiet er en skitse af et forsøg på at opstille et antal temaer, som bør indgå i såvel studie af og stillingtagen til spørgsmålet om homofili (homoseksualitet). Temaerne angives i en rækkefølge, som i sig selv ikke er uvæsentligt for opbyggelsen af en sammenhængende argumentation frem mod et antal konklusioner.
Skitsen er præliminær, hvilket er en erkendelse af, at vi har tilstrækkelig indsigt til at kunne danne os en forståelse og en holdning til homofili (homoseksualitet), men samtidig er vores viden og indsigt foreløbig og åben for nye indsigter.
Studiedokument om homoseksualitet
Find din lokale metodistkirke
Metodistkirkens hovedadresse
Stokhusgade 2
1317 København K
Tlf. 33 12 96 06
Strandby
Metodistkirken i Strandby
Strandvej 36
9970 Strandby
strandby@metodistkirken.dk
strandby-metodistkirke.dk
Frederikshavn
Metodistkirken i Frederikshavn
Sønderjyllands Allé 1
9900 Frederikshavn
frederikshavn@metodistkirken.dk
frederikshavnmetodistkirke.dk
Holstebro
Metodistkirken i Holstebro
Mødes på Idrætsefterskolen Lægården
Lægårdsvej 72
7500 Holstebro
holstebro@metodistkirken.dk
Århus
Betlehemskirken
Hjarnøgade 1
8000 Aarhus C
aarhus@metodistkirken.dk
betlehemskirken.dk
Vejle
Metodistkirken i Vejle – Skt. Pouls Kirke
Vissingsgade 15
7100 Vejle
vejle@metodistkirken.dk
metodistkirken-vejle.dk
Esbjerg
Skt. Johannes Kirken
Norgesgade 38
6700 Esbjerg
esbjerg@metodistkirken.dk
metodistkirken-esbjerg.dk
Odense
Metodistkirken i Odense
Alexandragade 8
5000 Odense C
odense@metodistkirken.dk
metodistkirken-odense.dk
København
Jerusalemskirken
Rigensgade 19
1316 København K
koebenhavn@metodistkirken.dk
jerusalemskirken.dk
Den internationale menighed
Rigensgade 19
1316 København K
koebenhavn.international@metodistkirken.dk
jerusalemskirken.dk
Solrød
Solrød Frikirke
Solrød Frikirke har ingen fast adresse, men afholder de fleste arrangementer på Solrød Gl. Skole, Højagervænget 31, 2680 Solrød Strand.
solroed@metodistkirken.dk
solrodfrikirke.dk
Rønne
Zionskirken
Østergade 16
3700 Rønne
roenne@metodistkirken.dk
roenne-metodistkirke.dk
Vær med
/af Anne ThompsonSpejder
Børn
Unge
Du er velkommen
Metodistkirken i Danmark er en åben kirke, hvor du er velkommen. Her kan du gå til spejder, synge gospel, gøre en forskel for andre eller gå til gudstjeneste. Uanset hvad der appellerer til dig er du velkommen uanset om du er medlem af Metodistkirken eller af MBUF, Metodistkirkens Børne og Ungdomsforbund.
Kalender
Nytårslejr 24/25
29. december 2024 - 1. januar 2025Når kirken løfter (MBUF – medarrangør)
15. januar 2025Centralkonference i København
2. april 2025 - 6. april 2025Find din lokale metodistkirke
Metodistkirkens hovedadresse
Stokhusgade 2
1317 København K
Tlf. 33 12 96 06
Strandby
Metodistkirken i Strandby
Strandvej 36
9970 Strandby
strandby@metodistkirken.dk
strandby-metodistkirke.dk
Frederikshavn
Metodistkirken i Frederikshavn
Sønderjyllands Allé 1
9900 Fredrikshavn
frederikshavn@metodistkirken.dk
frederikshavn-metodistkirke.dk
Holstebro
Metodistkirken i Holstebro
Mødes på Idrætsefterskolen Lægården
Lægårdsvej 72
7500 Holstebro
holstebro@metodistkirken.dk
Århus
Betlehemskirken
Hjarnøgade 1
8000 Aarhus C
aarhus@metodistkirken.dk
betlehemskirken.dk
Vejle
Metodistkirken i Vejle – Skt. Pouls Kirke
Vissingsgade 15
7100 Vejle
vejle@metodistkirken.dk
metodistkirken-vejle.dk
Esbjerg
Skt. Johannes Kirken
Norgesgade 38
6700 Esbjerg
esbjerg@metodistkirken.dk
metodistkirken-esbjerg.dk
Odense
Metodistkirken i Odense
Alexandragade 8
5000 Odense C
odense@metodistkirken.dk
metodistkirken-odense.dk
København
Jerusalemskirken
Rigensgade 19
1316 København K
koebenhavn@metodistkirken.dk
jerusalemskirken.dk
Den internationale menighed
Rigensgade 19
1316 København K
koebenhavn.international@metodistkirken.dk
jerusalemskirken.dk
Solrød
Solrød Frikirke
Solrød Frikirke har ingen fast adresse, men afholder de fleste arrangementer på Solrød Gl. Skole, Højagervænget 31, 2680 Solrød Strand.
solroed@metodistkirken.dk
solrodfrikirke.dk
Rønne
Zionskirken
Østergade 16
3700 Rønne
roenne@metodistkirken.dk
roenne-metodistkirke.dk
Mand-I-Fest
/i Ikke kategoriseret, Nyheder /af Anne ThompsonReligionsfrihed og tolerance
/i Nyheder /af Anne Thompson