Nyheder

Kladde af en revideret udgave af de Sociale Principper er udgivet

Kladde af en revideret udgave af de Sociale Principper er udgivet



Behov for feedback for metodister fra hele kirken verden over.

Oversættelse: Anne Thompson

Contact: Tricia Bruckbauer  tbruckbauer@umcjustice.org

WASHINGTON — En kladde af de reviderede Sociale Principper blev udgivet torsdag efter års sessions med at lytte og skrive. Medlemmer verden over af The United Methodist Church (som Metodistkirken i Danmark er en del af af, red.) opfordres til at give deres besyv med til indholdet i de følgende måneder.

Kladden og muligheden for at indsende feedback er tilgængelige på  www.umcjustice.org/sp2020.

Kladden og efterfølgende materiale er tilgængeligt på engelsk, fransk, portugisisk og swahili.

Generalkonferencen gav i 2012 The General Board of Church and Society (GBCS) til opgave at udføre lytte-sessions over hele verden. Fra disse sessioner med at lytte er GBCS kommet frem til at de sociale principper har behov for at være mere teologisk funderede, mere globalt relevant og mere koncise. Ved generalkonferencen i 2016 blev GBCS yderligere bedt om at bringe en revideret udgave af de sociale principper til generalkonferencen i 2020.

“Den nuværende kladde af de sociale principper er fortsat “work in progress”, udtalte Dr. Randall Miller, næstformand for GBCS og formand for gruppen, der arbejder med de sociale principper. “Ofte er det sådan i vores sammenhæng at der, der udgives offentligt er tæt på en færdig kladde, men i dette tilfælde har GBCS og medlemmerne af skrive-holdet truffet en meget bevidst beslutning om at gøre dette arbejdsmateriale tilgængeligt for kommentarer og forslag på medlemmer af The United Methodist Church fra hele verden. Så vidt som menneskelig muligt, ønsker vi at de nye sociale principper reflekterer diversiteten i vores verdensomspændende kirke.”

“De sociale principper styrer The United Methodist Church’s vidnesbyrd verden over,” sagde pastor Neal Christie, assisterende generalsekretær for uddannelse og ledelsesdannelse i GBCS. “Disse ord reflekterer hvem vi stræber efter at være som et kristens fællesskab, der engageret i realiteterne i vores verden. Jeg håber, denne revisions process giver energi til metodisternes brug af de sociale principper i deres menigheder og fællsskaber.”

De, der læser kladden, vil lægge mærke til to sektioner, som ikke er med: “Menneskets seksualitet” og “Rettigheder for mennesker af alle seksuelle orienteringer og kønsidentiter”. GBCS har besluttet at blive informeret af de beslutninger, der træffes på den ekstraordinære generalkonference med hensyn til indholdet af disse sektioner. Efter den ekstraordinære generalkonference i 2019 vil indhold og sprog blive udviklet i forberedelse til generalkonferencen i 2020.

“Det har været en årelang process, og vi er begejstrede over dette næste skridt,” fortalt pastor Dr. Susan Henry-Crowe, general sekretær for GBCS. “Jeg er taknemmelig over de hundrede af metodister, der har givet tid til dette foretagende i tjeneste for kirken, og opfordrer samtidig alle til at læse kladden og give feedback.”

Muligheden for at kommenterer på kladden løber til slutningen af august. På dette tidspunkt vil et redigeringsteam samle al feedback og redigere dokumentet, så det er klar til at blive præsenteret for the General Board of Church and Society. 

Her finder du mere om de sociale principper og processen

Her kan du læse kladden af de sociale principper og give feedback

Nyheder


MBUF-styrelsen

MBUF-styrelsen

Daniel Steinvig

Formand for MBUF

Valkyriegade 25, 1.tv,
2200 København N.
Tlf. 31 69 88 93
E-mail: mbuf@metodistkirken.dk

Mathias Alsted Lund Flinck

Næstformand

Lange-Müllers Gade 2, 1,
2100 København Ø
Tlf: 60 22 64 96,
E-mail: mathiasaflinck@gmail.com

Povl Brendes

Kasserer

E-mail: mbuf-kasserer@metodistkirken.dk


MB – Metodistkirkens Børnearbejde

Amanda Urban

MB-landsleder

E-mail: mb@metodistkirken.dk
Tlf.: 93919965

Ellen Frillerhøj

MB-vicelandsleder

E-mail: ellenfrillerhoej@gmail.com


MU – Metodistkirkens Ungdomsarbejde

Jeanne Helsinghof

MU-landsleder

Tlf. 31 75 01 70
E-mail: jeanne-h-a@hotmail.com

Agnethe Marqversen

MU-vicelandsleder

E-mail: agnethe@marqversen.dk


MS – Metodistkirkens Spejder

Sandra Hørby Clausen Due

MS-landschef

Lillevej 3,
9900 Frederikshavn.
Tlf: 51 89 26 33
E-mail: sandrahclausen@gmail.com

Philip Ingemansen

MS-vicelandschef

E-mail: philingemann@gmail.com

Landsledelsen

Landsledelsen


Hanne Urup Engbjerg

Formand

Tlf. 97 41 38 84.
Mobil 40 46 92 66.
E-mail: landsledelse@metodistkirken.dk

Christoffer Madsen

Næstformand

Rigensgade 21, 1316 København K.
E-mail: c.a.madsen@outlook.dk

Bettina Pedersen

Konferencelægleder og sekretær

Tlf 23477109
E-mail: landsledelsessekretaer@metodistkirken.dk


Mogens Hansen

Medlem

Mobil: 31257125
E-mail: mogens@flinckhansen.dk


Anders Depner

Medlem

Mobil: 27202474
E-mail: anders@depner.dk


Emilie Holm

Medlem

Mobil:
E-mail: emilieholm@me.com


Ole Birch

Præst og årskonference sekretær

Mobil: 28866444
E-mail: ole.birch@metodistkirken.dk

Karen Ærenlund Brogaard

Medlem (præst)

Tlf. 60 60 54 77.
E-mail: karenbrogaard@gmail.com


Louise Aaen

Præst og distriktsforstander

Mobil: 21380070
E-mail: louise.aaen@metodistkirken.dk


Thomas Risager

Præst og distriktsforstander

Mobil: 29 78 60 88
E-mail: thomas.risager@metodistkirken.dk


Christian Alsted

Biskop

Kontor: Rigensgade 21A, st., 1316 København K.
Tlf. 51 33 14 77.
E-mail: biskop@metodistkirken.dk
www.umc-ne.org
www.umc-northerneurope.org


Keld Munk

Pensioneret præst og hovedkasserer

Mobil 40 38 11 98.
E-mail: hovedkasserer@metodistkirken.dk

Michael Wichmann

Suppleant

Anne Thompson

Suppleant (præst)

Lars Bræstrup

Statistisk sekretær

Tlf. 23 20 03 47
E-mail: statistik@metodistkirken.dk

Værktøjskassen



  • Medarbejderhåndbog

    Denne medarbejderhåndbog for præster i Metodistkirken i Danmark indeholder vilkår for ansættelse samt en række vejledninger vedrørende præsternes arbejds- og boligforhold.

    Vejledningerne er udarbejdet af Kabinettet og drøftet i landsledelsen. Herefter er de forelagt præsterne som har kommenteret dem og foreslået forskellige ændring, endelig er retningslinierne vedtaget i landsledelsen. Såvel ansættelsesvilkår som vejledninger er gennemgået med en juridisk ekspert fra Dansk Handel og Service.

    Det er vores håb, at medarbejderhåndbogen vil være en hjælp for både præster, pastoralkomiteer og menighedsråd i det daglige arbejde.

    Efterhånden som der bliver behov for supplerende vejledninger og revision af de nuværende vil der blive udgivet en ny udgave af medarbejder håndbogen.

    Udover medarbejder håndbogen henviser vi til den til enhver tid gældende udgave af The Northern Europe Book of Discipline, samt til bogen “Tavshedpligt” udgivet af Metodistkirken i Norden og Baltikum 2003.

    Metodistkirkens Landsledelse juni 2004 / april 2009 / april 2023

    Download Medarbejderhåndbog

  • Metodistkirkens registreringer i Kirkeministeriet

    Juridiske oplysninger om landskirken og de enkelte menigheder med forskellige koder og gamle myndighedsnumre, som stadig har betydning, fordi mange personoplysninger er knyttet til disse koder i al fremtid. Jf. Trossamfundslovens indførelse med afskaffelsen af Ministerialbogsføringen og nye regler for Vielsesret til følge pr. 1. januar 2023. Find listen her!

  • Attester pr. 01.01.23

    Dåbsattesten er en attest på den kirkelige dåb. Det er ikke et civilretsligt dokument. Den gamle Navne- og dåbsattest er nu afløst af Personattesten, som kan rekvireres på borger.dk. Den her vedhæftede dåbsattest gives i forbindelse med dåben i kirken og er et dokument, som viser den kirkelige handling.

    Vielse hedder den anden attest. Det er ikke en vielsesattest. Den nye vielsesattest kommer fra borger.dk, altså Folkeregistret. Den attest, som her vedhæftes hedder Vielse, og er et dokument, der viser den kirkelige handling. Samme dokument bruges til vielse i kirken og kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab.

    Det tredje dokument, som her vedhæftes, er Ægteskabsbogen. Det er det dokument, præsten skal udfylde ved hjælp af Prøvelsesattesten. Efter vielsen i kirken underskrives Ægteskabsbogen af parterne og af præsten. Dette er den nye ministerialbog.

  • Studie dokument om homoseksualitet

    Studiedokumentet om kirken og homoseksualitet er udarbejdet af Jørgen Thaarup. Studiet er en skitse af et forsøg på at opstille et antal temaer, som bør indgå i såvel studie af og stillingtagen til spørgsmålet om homofili (homoseksualitet). Temaerne angives i en rækkefølge, som i sig selv ikke er uvæsentligt for opbyggelsen af en sammenhængende argumentation frem mod et antal konklusioner.

    Skitsen er præliminær, hvilket er en erkendelse af, at vi har tilstrækkelig indsigt til at kunne danne os en forståelse og en holdning til homofili (homoseksualitet), men samtidig er vores viden og indsigt foreløbig og åben for nye indsigter.

    Studiedokument om homoseksualitet

Find din lokale metodistkirke

Find din lokale menighed

  • Den internationale menighed

    Rigensgade 19

    1316 København K

    koebenhavn.international@metodistkirken.dk

    jerusalemskirken.dk

  • Solrød

    Solrød Frikirke

    Solrød Frikirke har ingen fast adresse, men afholder de fleste arrangementer på Solrød Gl. Skole, Højagervænget 31, 2680 Solrød Strand.

    solroed@metodistkirken.dk

    solrodfrikirke.dk

Bliv medlem af MBUF

Bliv medlem


Du kan blive medlem eller støttemedlem af Metodistkirkens Børne- og Ungdomsforbund (MBUF).

Som medlem af MBUF kan du deltage til aktiviteter lokalt, men også deltage på lejre og få tilskud til transporten. Samtidig er du dækket af MBUFs forsikring, mens du er deltager.

Støttemedlemmer af MBUF tilknyttes en lokalforening.

Medlemskab af MBUF sker gennem din lokale forening, som også modtager dit kontingent. Den lokale forening sender et mindre beløb videre til MBUF som bl.a. administrerer opkrævning af kontingent. MBUF er medlem af Dansk UngdomsFællesråd (DUF). Dette kommer alle de lokale foreninger til gode.

Derfor støtter dit medlemskab af MBUF også din lokale forening!

Du kan melde dig ind gennem din lokale forening eller direkte her på siden. Melder du dig ind her på siden er det formand for MBUF Louise Aaen, der følger op på din tilmelding.


Jeg vil gerne meldes ind i MBUF

Find din lokale metodistkirke

  • Den internationale menighed

    Rigensgade 19

    1316 København K

    koebenhavn.international@metodistkirken.dk

    jerusalemskirken.dk

  • Solrød

    Solrød Frikirke

    Solrød Frikirke har ingen fast adresse, men afholder de fleste arrangementer på Solrød Gl. Skole, Højagervænget 31, 2680 Solrød Strand.

    solroed@metodistkirken.dk

    solrodfrikirke.dk

Bliv lægprædikant


Lægprædikanter i Metodistkirken i Vejle!


Lægprædikant i Metodistkirken


Præsternes vigtigste opgave er at forkynde og fortolke evangeliet. Det sker i gudstjenesten, ved andagter, personlige samtaler og i smågrupper. Den skrevne forkyndelse finder vi i små artikler, på hjemmesider og på de sociale medier.

Men i Metodistkirken er lægprædikanternes arbejde en ligeså vigtig del af den samlede forkyndelse i kirken. Det hører til Metodistkirkens DNA, at lægprædikanter prædiker i gudstjenesten og holder andagter. Lægprædikanter leder smågrupper og fører samtaler om tro og religiøse spørgsmål.

I Metodistkirken er lægprædikantkurset et standardkursus, som tilbydes med jævne mellemrum. De personer, som ønsker at bruge afsluttet kursus til at opnå menighedens godkendelse bliver lægprædikanter. De personer, som ønsker at deltage i et lægprædikantkursus, men ikke ønsker at prædike i gudstjenesten eller holde andagter, opnår større viden om kristen tro og kirkens liv til egen opbyggelse og anvendelse. Lægprædikantkurset er et afsluttet kursus i sig selv. Samtidig er lægprædikantkurset første trin på præsteuddannelsen. I Metodistkirken er alle præsters uddannelse og praktiske tjeneste i kirken begyndt som lægprædikant.

Kursus


Lægprædikantkurset er et kursus med fokus på formidling af det kristne evangelium. Det handler om læsning af bibelske tekster og kristen troslære.

Der er undervisning i kirkens historie og især om den lokale menigheds historie. Der indgår øvelse i fortolkning af bibelske tekster og udarbejdelse af prædiken og andagt.


Pastor Jørgen Thaarup underviser kommende lægprædikanter fra Jerusalemskirken og Solrød frikirke!

Litteratur og undervisningsmaterialer


I kursusforløbet læses en del litteratur, som beskriver og forklarer de forskellige emner. Ved tilrettelæggelse af det konkrete kursusforløb vil der ofte være undervisning i to moduler, to fag ad gangen.

Kilder angivet med rød er direkte links til PDF filer af teksterne. De sorte titler henviser til bøger, der læses uddrag fra og anskaffes i forbindelse med kursusstart.

Det konkrete lægprædikantkursus


Det mest almindelige er, at lægprædikantkurset gennemføres i den lokale menighed, hvor den lokale præst er kursusleder. Det sker ofte, at menigheder, hvor der er kort afstand imellem, gennemfører et fælles kursusforløb. For at et kursus kan gennemføres pædagogisk forsvarligt og med inspiration ved samtaler og diskussion, bør lægprædikantkursus have mindst 3 deltagere.

For de menigheder, hvor der ikke er 3 kursusdeltagere, gennemføres lægprædikantkursus som et virtuelt kursus med deltagere fra hele landet. På Metodistkirkens hjemmeside annonceres jævnligt invitation til nyt virtuelt lægprædikantkursus. Når det sker, kan kursusdeltagere melde sig indenfor en given tidsfrist, hvorefter der lukkes for tilgangen, så en fast gruppe kan påbegynde et kursusforløb med faste kursusdage på Zoom platformen.

Lægprædikantkursus, som planlægges med 10 månedlige kursusdage á 2 timer og læsning af 2 moduler parallelt, kan gennemføres på 3 år.

Lægprædikantkursus, som planlægges med 10 kursuslørdage á 6 timer, kan gennemføres på 1 år.
Når lægprædikantkursus gennemføres virtuelt med faste kursusdage på Zoom platform, gennemføres kurset over 2 år.


Amanda Urban medvirker ved gudstjenester sideløbende med hendes lægprædikantkursus og teologistudium på Aarhus Universitet.


Efter endt kursus kan lægprædikanter stå for en gudstjeneste – både tilrettelæggelsen og afviklingen, som her i Jerusalemskirken. 

Fortsat undervisning for lægprædikanter


Den litteratur og de PDF-dokumenter, som er præsenteret på denne hjemmeside, er først og fremmest tænkt til anvendelse på det konkrete lægprædikantkursus. Den præsenterede litteratur er mere omfattende end nødvendigt for det konkrete kursusforløb.

For lægprædikanter, som har afsluttet kursus for nylig eller for lang tid siden, kan anvende litteraturen til fortsatte studier, helst i gruppe med andre lægprædikanter i egen menighed eller nabo menighed.

Kontakt eventuelt præst Louise Aaen for vejledning i forhold til “efteruddannelse”.

  • Eksempel

    • Et studieforløb af Wesleys prædikener
    • En læsegruppe med bogen “Led med dit liv”

Værktøjskasse for lægprædikanter

Vil du være præst?


Går du med overvejelser om at blive præst eller præsteviet diakon i Metodistkirken? Så er første skridt, at du skal tale med en præst.

I folderen her kan du læse mere om vejen mod at blive præst eller præsteviet diakon i Metodistkirken: Tal med en præst – om at blive præst i Metodistkirken

Nyheder