Church crawl med KEFAS i London

Church crawl med KEFAS i London



Af Benedicte Rea Kragskov, Katja Bølling, Mie og Thomas Kragskov. Samlet af Anne Thompson

Gospelkoret KEFAS brugte fem dage i påsken i London – med støtte fra bl.a. MBUF var det muligt at stable en tur på benene med seks arrangementer arrangementer og besøg hos to kor i påskedagene.  Derfor sammenligner Katja Bølling også turen med en pub crawl: “London er kendt for sine mange pubber. Men det var nu ikke dem, KEFAS crawlede gennem da vi var på gospeltour til London i påsken. Det var kirker. Og hvilken fantastisk oplevelse! Kendetegnende for alle kirkerne eller trosfællesskaber vi besøgte var, at farvede befolkningsgrupper altid var i stort overtal, samt at glæde, en stærk tro og stor kærlighed til Gud tydeligt udsprang af en fantastisk åben, naturlig og spontan tilbedelse. Ind imellem også en lille smule larmende og kaotisk, i forhold til danske normer… hvor tit oplever vi fx herhjemme, at pastoren pludselig stage-diver ud over den jublende og dansende menighed midt i en intens og medrivende lovsang med fuldt band på?!”

Benedikte Rea Kraskov fortæller om turen: “Vores dygtige arrangør, Helene Bom, havde sammensat et spændende program for dagene. Udover korprøver og koncerter medvirkede vi i fire gudstjenester i forskellige menigheder rundt om i London, og påskens budskab fulgte os på denne måde hele turen. Påsken er en fest, og det kunne mærkes, lige meget hvilken kirke vi var i.”

Et af de kor, som KEFAS besøgte var bla. koret London Community Gospel Choir, som regnes for et af de bedste gospelkor i England, KEFAS besøgte.   Om dette besøg fortæller Benedice: “Det var både spændende og lærerigt at deltage i korprøven, som på flere måder foregik noget anderledes, end vi gør det i Kefas. Det var dog fantastisk at mærke, at vi, trods disse forskelle, alligevel kunne samles om vores fælles sanginteresse og ikke mindst det budskab, gospelmusikken bærer.”

Der var flere højdepunkter  på turen for KEFAS. Mie, der var med KEFAS på tur for første gange fortæller bl.a.: “Om fredagen var vi ekstra spændte for der skulle vi synge til den første gudstjeneste, nogle af de KEFASER som havde været ude at rejse før, fortalte de nye sangere at man godt kunne blive lidt forskrækket eller rørt da en gustjeneste var meget anerledes end hjemme i Danmark, og de sagde også at det var vigtigt at hvis vi havde brug for at snakke om det stod de klar til at lytte, og det var en dejlig førelse at have.”

Den største oplevelse kom med den sidste koncert på turen, hvor KEAFS skulle synge ved ARC A Radical church, fortæller Mie: “Det var simpelthen en kæmpe fest at synge til. Publikummerne dansede og sang med os, det var som at være en popstjerne for en dag, det var så fedt.” Benedikte er enig: ” Den aften kommer mange i KEFAS til at forbinde med denne London-tur!”

“Da vi ankom, var det tydeligt at mærke, at vi var trætte efter de foregående dages program, og nogle var også blevet syge. Alligevel gjorde stemningen fra publikum og gospelmusikkens energigivende natur, at det blev en fest, og man glemte alt om træthed og ondt i halsen. Smile kunne man ikke lade være med, når man stod på scenen og så ud på de glade ansigter, og ligesom man troede, at det ikke kunne blive bedre, opdagede man, at alle på gulvet nu deltog i en dans, som tydeligvis hørte til et stort fællesskab og kultur. Det var et privilegium at blive indbudt til dette fællesskab. Jeg tror, alle gik fra The ARC med stor taknemmelighed, både over den oplevelse, vi lige havde delt, og for hele turen. Vi endte rejsen med et brag, og jeg kunne ikke have ønsket en bedre afslutning på en fantastisk, lærerig og mindeværdig tur med Kefas.”

“Det er ikke let at beskrive for folk, der ikke har haft fornøjelsen af at være på tour med KEFAS før,” slutter Katja af om turen: “Deraf sammenligningen med pup crawl: Vi var en flok på 25 sangere og musikere. Vi bevægede os energisk gennem 1-4 kirkelige eller kormæssige arrangementer med mindst én optræden hvert sted hver dag i 5 dage. Ingen besvimede heldigvis (og vi havde heller ingen slåskampe), men vi havde et par stykker som enten før, under eller efter turen måtte bukke under for sygdom, og som derved havde brug for ekstra omsorg. Vi havde alle sammen tidspunkter undervejs, hvor vi fik brug for et kærligt knus, en god snak om løst og fast, ly under en paraply, et bekræftende smil eller lidt ekstra opmærksomhed (fx en omgang nakkemassage!). Og det blev givet: Vi spiste sammen, sov sammen, sang sammen, talte sammen, lovpriste Gud sammen, pjattede sammen, vandrede sammen, blev trætte sammen, bad sammen og VAR sammen. Ingen blev efterladt.”

Benedicte konkluderer: “Fem dage med Kefas i London går hurtigt, men straks man tænker tilbage, virker det som uger, siden vi tog afsted. De oplevelser og minder, man samler på en sådan tur, svarer nemlig til, hvad man ville opleve over mange måneder under normale omstændigheder!”

Vil du se flere billeder fra turen kan du gøre det på KEFAS’ facebook side:  https://www.facebook.com/KEFASGospelChoir/


Og lidt mere fra festen i ARC A Radical Church, London ?? ✝️ #kefaspåtur #london

Slået op af KEFAS Gospel Choir i 1. april 2018

Nyheder


Påsken

Samlet af: Maria Bræstrup Aaskov
Kommunikationsmedarbejder

Sirligt klippede gækkebreve og karse der gror i vindueskarmen…
Det er påske, og mange af vore traditioner vidner langt fra om det drama påsken var – hvor Jesus blev forrådt, taget til fange og dømt til døden på et kors. Måske er det fordi det ender godt – Jesus overvandt døden og lever. Det fejrer vi i påsketiden!

– Lav dit eget

Skærtorsdagsmåltid


Lammekølle

Udbenet, beregn 200g lammekød per gæst. Kødet skæres i mindres stykker  og lægges i marinade i 24 timer.

Marinaden består af: 

  • 2-3 spsk. sennep, 
  • 2-3 spsk. ingefær, 
  • 250 ml honning eller brun farin
  • 250 ml æble eddike, 
  • 2 store løg 
  • 1 spsk. timian, 
  • 250 ml oliven olie

Mængden af marinaden skal dække kødet. Har man meget kød, skal der laves tilsvarende mere marinade. Steges i ovn ved 200ºC i ca. en time. Kødet skal være gennemstegt.


Æg

Kog æg i saltet vand, beregn et æg per gæst – lad gæsterne pille æggene selv.

Charoset

  • 1 æble
  • 1 pære
  • 250 ml. nødder valnødder eller mandler
  • 125 ml. rosiner
  • 125 ml. saft (en stærk blanding)
  • 1/4 tsk. Kanel
  • 1/4 tsk. Muskatnød 
  • man meget kød, skal der laves tilsvarende mere marinade 

Bitre urter

  • Peberrod
  • Radiser i tynde skiver
  • Persille
  • Knoldselleri i grove stave
  • Man kan også supplerer
  • op med gulerodsstave.
  • Det hele anrettes på et fad.

Nadverbrød – bagt med kærlighed

  • 2 dl mel (gerne grahamsmel)
  • 2 tsk bagepulver 
  • 1/2 tsk salt
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk honning
  • 2 spsk mælk
  • 2 spsk vand

Fremgangsmåde

Bland de tørre ingredienser. Bland de våde ingredienser
(honning kan evt varmes lidt for at blødgøre)
Hæld det våde i det tørre – men forsigtigt, det er ikke sikkert, alt det våde skal bruges!
Dejen skal være blød og smidig.
Form dejen til et rundt brød ca 1/2 cm tykt – ca 30 cm i diameter.
Før brødet sættes i ovnen, tegner man et kors i det – det gør det lettere at bryde.
Bages på bagepapir ved 150 C. i ca 10 – 15 min.
Brødet kan fryses.


Kommentar af Charlotte Thaarup:
Opskriften er fra “Holy Spirit” klosteret i Georgia, USA, hvor min søster Birgitte har fået det af en munk, som skriver: “Jeg foreslår, at den som bager nadverbrødet er i mildt og godt humør. Tag dig god tid. Skynd dig langsomt. Smil og bag med kærlighed.

Husk: Herren er nær og iagttager, at du forbereder det brød, som han vil forvandle til sin krop. 
Tal med Gud, i det mindste i dit hjerte. Tak Herren for at dit kreative arbejde kan bruges af ham.”

Bag eventuelt nadverbrødet forude for en af påskens online gudstjenester, hvor nadveren indstiftes, og du derhjemme kan spise brød og drikke saft eller vin, og derved være sammen hver for sig.


{{unknown}}

Nye Corona tiltag – vejledning