Missionen lever endnu

Missionen lever endnu


Hovedbestyrelsen for The United Methodist Church, som Metodistkirken i Danmark er en del af, har holdt møde i den forgangne uge. De har ved udsendelsen af deres møde udsendt et brev (du kan læse hele brevet på engelsk her.) Hovedbestyrelsen kaldes “The Connectional Table” og biskop for Norden og Baltikum Christian Alsted er formand.

I brevet skriver Connectional Table bl.a.:

“Missionen lever endnu og vi tror…

  • At Gud fortsat kalder os til at skabe disciple af Jesus Kristus til forandring af verden på trods af den usikkerhed vi lever i.
  • At vores centrale mission er at tage del i Guds arbejde i verden. Uanset hvad er vi fortsat inviterede til at tage del i Guds mission. 
  • Vi må trofast tage skridt til at leve som en verdensomspændende kirke i mission til verden.
  • Uanset de udfordringer vi står overfor, kalder Gud stadig The United Methodist Church til at … Engagere sig i tjeneste med de fattige
     forbedre global sundhed
     udvikle principfaste kristne ledere
     skabe nye og fornyede menigheder Vi tror. Og dog kæmper vi nogle gange ligesom du med tvivl. Derfor forpligter vi os på at bede for hinanden og for hele vores kirke om at Gud må hjælpe vores tvivl, trøste vores usikkerhed og fortsat give os håb. “Straks råbte drengens far: “Jeg tror, hjælp min vantro!” (Markus 9:24)

    Hver morgen vågner vi i en verden der er plaget af synder som vold, racisme, krig med mere. Børn må sulte, familier mister deres hjem, unge og gamle kæmper med afhængighed.

    Verden har brug for Jesu Kristi frelsende kærlighed og The United Methodist Church har altid været et effektivt vidne om Kristi kærlighed. Det er essentielt at vi fortsætter med at være det nu. Derfor: i dag og alle dage lever missionen endnu.”

Nyheder


Forår – troderhjemme


Plant forår


Det spire og gror alle vegne – små spire titter frem, lysegrønne blade folder sig ud, blomster strækker sig efter solen og på samme måde oplever vi mennekser lysten til at ville ud i lyset og luften.

Gå på opdagelse, og find alle forårstegnene, som minder os om Guds finurlige kreativitet og skaberkraft – gå en tur i  nabolaget eller planlæg en skovtur, tur til stranden eller tag på landet!

Har I mod på det kan I også finde potter eller syltetøjsglas, såjord, frø og vandkande og vupti har i en lille planteskole i vindueskarmen! En oplagt sort at så er pralbønner, de gror hurtigt og sætter smukke blomster og kan med den rette tilberedning spises. Så forår, så håb!


Blomsterbøn


Pluk en blomst eller sæt dig på hug, så du kan se godt på den!

Tag blomsten i hånden og kig på den; prøv at forestil dig, hvordan den lille blomst er blevet formet og gjort klar til at springe ud i mørket. Guds skaberkraft er simpelthen fantastisk! 
Sig tak og pris Gud, for alt det, han har skabt.

Læg mærke farverne på blomsten. Stilken, bladene, selve blomsten. Hvad er din yndlingsting ved blomsten? 
Tak Gud for alle de gode ting, han giver os og nævn dine favoritter.

Prøv at se på stedet blomsten kommer op af jorden. Nedenunder blomsten er der rødder og et løg- gemt i jorden. Husk på, at Gud har en plan for os. Nogle gange kan vi se den, andre gange føles den skjult.

Bed ham om hjælp til at lytte til hans planer for vores liv og til at stole på ham, selv når vi ikke kan se vejen foran os.

Rejs dig op og spred dine arme ud som grene på et træ – eller som blomsten på en påskelilje, der strækker sig efter solen. Træk vejret dybt. En forårsblomst bliver vækket af lyset, får næring af jorden og hjælp af regnen til at vokse frem.

Tak Gud for familie, kirke, venner og andre mennesker, som hjælper dig med at vokse i viden og kærlighed til Gud og mennesker omkring dig.

Tag armene ind til siden igen. Kig på blomsten og sig ”Amen” – hvis du har plukket den, kan du jo overveje, om du skal tage den med hjem for at huske på, at Gud kan møde os i naturen – eller du kan give den til én, der ville blive glad for at vide, at du har tænkt på ham eller hende.

Bed med din telefon

Anmeldelse: Hej Gud og alle engle

Hvornår tror et barn hvad – og hvordan?

Hvordan taler vi med vores børn om tragedier